36 vragen om weer verliefd op elkaar te worden.
In de loop van je relatie kan de aanvankelijke intimiteit en verbondenheid ongemerkt verdwijnen. Het alledaagse leven, met routine, drukte, schema’s, etcetera kan ervoor zorgen dat je vaker langs elkaar heen leeft. Jullie contact is niet meer automatisch diepgaan en persoonlijk. Zeker met kinderen weet ik ook uit eigen ervaring dat de gesprekken opeens vaak gaan over praktische zaken. Voor het gevoel van diepere verbondenheid moet je dan iets doen, het komt niet automatisch, ondanks dat het verlangen er natuurlijk nog wel is.
Gelukkig zijn er manieren om die verbinding met elkaar te voeden en op te zoeken. Een leuke manier om dit te doen komt uit onderzoek dat psychologen Elaine en Arthur Aron hielden in 1997. Ze ontwikkelden 36 vragen die stellen helpen om openhartige gesprekken met elkaar te voeren, elkaar opnieuw te ontdekken en de emotionele intimiteit te versterken.
Hoe zijn de 36 vragen ontstaan?
In 1997 onderzochten de psychologen Arthur en Elaine Aron of het mogelijk was om op korte termijn een gevoel van diepe verbondenheid tussen twee mensen te creëren. Ze ontwikkelden een reeks van 36 vragen, opgebouwd in drie sets, waarbij elke set steeds persoonlijker en intiemer wordt. Deze vragen zijn ontworpen om de gespreksgenoten te helpen zich open te stellen en op een betekenisvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. Het proces is gebaseerd op het principe van wederzijdse zelfonthulling: door persoonlijke gedachten, herinneringen en gevoelens te delen, ontstaat een sterkere emotionele verbinding.
Deelnemers die een gesprek voerden aan de hand van de 36 vragen gaven aan significant meer affectie en verbondenheid te ervaren dan deelnemers die een gewoon gesprek voerden. Sommige deelnemers voelden zich zelfs zo verbonden dat er romantische relaties ontstonden. Latere studies toonden aan dat deze methode niet alleen werkt voor vreemden, maar ook voor stellen die al lange tijd samen zijn en de intimiteit in hun relatie willen verdiepen.
Ook bij mensen uit verschillende culturele achtergronden bleken de vragen voor meer wederzijds begrip en verbondenheid te zorgen. De methode wordt inmiddels niet alleen gebruikt binnen relaties, maar ook om vriendschappen te verdiepen en zelfs in teamontwikkeling binnen bedrijven.
Wil je iets meer weten over Elaine en Arthur Aron? Dit is een leuk portret van hun relatie.
Waarom werken deze vragen zo goed?
De kracht van de 36 vragen komt voort uit twee psychologische principes:
- Wederzijdse zelfonthulling: door persoonlijke gedachten en gevoelens te delen, groeit de emotionele nabijheid. Het delen van meer persoonlijke dingen en van kwetsbaarheid vind je ook terug in relatietherapie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je bewust werkt aan het opbouwen van een hechtingsband. Naarmate je verder in de vragenlijst komt is er steeds wat meer veiligheid nodig om dit stukje van jezelf te onthullen aan de ander. En veiligheid is belangrijk voor een goede verbinding.
- Actief luisteren: door bewust tijd te nemen om echt naar elkaar te luisteren, zonder direct te reageren of te oordelen, voelen partners zich gezien en begrepen. Dit heet actief luisteren, het is een manier van echt aanwezig zijn bij wat de ander op dat moment deelt. Vanuit mijn achtergrond in EFT Relatietherapie moet ik dan denken aan de TRB vragenlijst, een hulpmiddels om de verbinding in je relatie te onderzoeken. Actief luisteren versterkt het gevoel van emotionele veiligheid.
Daarnaast helpen de vragen om ingesleten patronen te doorbreken. In veel relaties verlopen gesprekken volgens vaste lijnen en blijven ze vaak op een praktisch niveau hangen. De 36 vragen dagen je uit om opnieuw nieuwsgierig te zijn naar je partner en om samen op een diepgaander niveau in gesprek te gaan.
Hoe gebruik je de vragen in je relatie?
Wil je de vragen samen doorlopen? Kies dan een moment waarop jullie niet worden afgeleid door telefoons, tv of andere prikkels. Zorg voor een ontspannen sfeer en neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren. Je kunt ervoor kiezen om alle vragen in één keer te bespreken, maar het kan ook waardevol zijn om elke keer een paar vragen te behandelen. Sommige stellen merken dat één vraag al een heel gesprek opent. Neem dus de tijd en voel aan wat prettig werkt voor jullie.
Wat zijn de 36 vragen?
Hieronder vind je de 36 vragen, verdeeld over drie sets. Elke set brengt het gesprek een stap verder in openheid en diepgang.
Set 1: kennismaking met diepgang
1.Als je iemand ter wereld mocht uitnodigen voor een etentje, wie zou je kiezen?
2.Zou je beroemd willen zijn? Waarmee?
3.Oefen je soms wat je gaat zeggen voor een telefoongesprek? Waarom?
4.Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?
5.Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?
6.Als je tot je 90e zou leven en óf je geest óf je lichaam van een 30-jarige mocht behouden, wat zou je kiezen?
7.Heb je een intuïtief gevoel over hoe je zult sterven?
8.Noem drie dingen die jij en je partner gemeen hebben.
9.Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?
10.Als je iets kon veranderen aan je opvoeding, wat zou dat dan zijn?
11.Vertel in vier minuten je levensverhaal, zo gedetailleerd mogelijk.
12.Als je morgen wakker zou worden met een nieuwe eigenschap of vaardigheid, wat zou dat zijn?
Set 2: verdieping in persoonlijke waarden en ervaringen
13.Als een kristallen bol je de waarheid kon vertellen over je leven, wat zou je willen weten?
14.Waar droom je al lang van om te doen? Waarom heb je het nog niet gedaan?
15.Wat is je grootste prestatie?
16.Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
17.Wat is je mooiste herinnering?
18.Wat is je meest pijnlijke herinnering?
19.Stel dat je over een jaar zou overlijden, zou je dan iets veranderen in je leven? Waarom?
20.Wat betekent vriendschap voor jou?
21.Welke rol spelen liefde en genegenheid in jouw leven?
22.Wissel om de beurt een positieve eigenschap uit die je in je partner waardeert. Deel er vijf in totaal.
23.Hoe hecht en warm was jouw gezin? Had je een gelukkige jeugd?
24.Hoe ervaar je de relatie met je moeder?
Set 3: diepe emotionele en relationele verbinding
25.Maak drie “wij” uitspraken, zoals: “Wij zijn allebei in deze kamer en voelen ons…”
26.Maak deze zin af: “Ik wou dat ik iemand had met wie ik kon delen…”
27.Stel dat je een hechte vriend van je partner zou worden, wat zou hij of zij dan over je moeten weten?
28.Vertel iets dat je leuk vindt aan je partner—iets dat je normaal niet snel zou zeggen.
29.Deel een gênant moment uit je leven.
30.Wanneer heb je voor het laatst gehuild in het bijzijn van een ander? En alleen?
31.Vertel iets dat je nu al leuk vindt aan je partner.
32.Wat is iets waar je nooit grappen over zou maken?
33.Als je vanavond zou overlijden, wat zou je betreuren dat je niet hebt gezegd? Waarom heb je het nog niet gezegd?
34.Stel dat je huis in brand staat en je één voorwerp kon redden (naast je geliefden en huisdieren), wat zou dat zijn?
35.Wiens overlijden binnen je familie zou je het meest raken? Waarom?
36.Deel een persoonlijk probleem en vraag je partner hoe hij of zij het zou aanpakken. Hoe denk je zelf over deze kwestie?
Rond af met elkaar 4 minuten in de ogen kijken. Die vier minuten lijken misschien lang, en wellicht zelfs ongemakkelijk. Toch speelt juist deze ongemakkelijkheid een belangrijke rol. Langdurig oogcontact versterkt gevoelens van kwetsbaarheid, verbondenheid en empathie. Het biedt de mogelijkheid om echt gezien te worden, zonder woorden.
Keertje proberen?
Wil je de verbinding in je relatie herstellen of verdiepen? Deze vragen bieden een gestructureerde manier om weer echt contact te maken.
Neem de tijd, stel je open en wees nieuwsgierig naar elkaar. Laat stiltes toe en durf persoonlijke gedachten te delen. Hoe eerlijker en kwetsbaarder je bent, hoe groter de kans dat er een diepere verbondenheid ontstaat. Door bewust momenten in te plannen om wél diepgang met elkaar op te zoeken, houd je je relatie levendig en betekenisvol. Misschien is dit een leuke manier.
Wil je ervaren wat deze vragen met jullie relatie doen? Plan een avond samen in, leg je telefoons weg en stel je voor dat je eigenlijk nog maar weinig weet van je partner. Misschien ontdek je wel iets nieuws—zelfs als jullie al jaren samen zijn.
0 Reacties