Samen de verbinding herstellen en verdiepen?
Stoppen met ruzie’s, stiltes, onbegrip en frustratie.
Elkaar telkens weer terug te vinden en de band te versterken en verdiepen.
Communiceren zonder vuurwerk of juist pijnlijke stiltes
Samen herstellen van ontwrichtende gebeurtenissen.
Begrip voor elkaar ipv gelijk halen.
Einde aan het winnaar-verliezer gevoel.
Je relatie als bron van verbinding in plaats van eenzaamheid.
Liefde, vertrouwen, verbinding en weer zin in de toekomst samen.
Relatieproblemen gooien je leven overhoop.
Je liefdesrelatie kan het mooiste maar ook het slechtste in je boven brengen. Het grootste geluk en de grootste pijn.
Van een open hart vol warme gevoelens zoals je nog niet eerder gekend hebt; Samenzijn, elkaar volledig kennen, begrijpen en vertrouwen. Passioneel en vol gelukshormonen.
Tot aan het andere uiterste. Heftige gevoelens zoals teleurstelling, onbegrip, verdriet, verbijstering, wantrouwen of woede.
En als dat dan gebeurt, als er vooral ruzie, onbegrip of juist kilte en afstand is, hoe kom je dan weer nader tot elkaar? Hoe weet je of dat uberhaupt nog mogelijk is? En hoe weet je wat daarvoor nodig is? Want jullie hebben al misschien zoveel geprobeerd om er samen uit te komen.
Dan is het fijn om met coaching samen de relatie onder de loep te nemen. Uit te zoeken waar de pijn ontstaat, ook te ontdekken wat er nog onbekend is, te leren hoe je de verbinding weer maakt. Vertrouwen weer op te bouwen.
De twee vragen die partners in relatieproblemen (onbewust) het meest bezighouden:
1. Ben je er wel echt voor mij? (Telkens als ik je nodig heb, ben je er niet)
2. Ben ik wel goed genoeg voor jou? (Het lijkt wel of je me de hele tijd laat weten dat ik niet-ok ben)
Samen kom je er niet meer uit.
Relatiebegeleiding helpt je om hier weer tot elkaar te komen. De verbinding herstellen, de toegangsdeuren naar liefde weer te leren openen.
Niet vanuit het idee dat er één schuldige is, of dat jullie tot nu toe iets verkeerd doen.
Vanuit wat we inmiddels weten over hoe relaties ‘werken’ is het heel logisch dat partners in relatieproblemen terechtkomen. In je relatie ben je namelijk het meest kwetsbaar. Je relatie brengt je (onbewust) terug naar je eigen kwetsbaarheid en de behoefte aan liefde voelen. Als daar iets in gebeurt met degene die je het meest liefhebt, dan kom je in opstand of vertwijfeling.
Omdat je partner vanaf dit moment juist spanning bij je oproept, waar je eigenlijk nabijheid en verbinding wilt voelen, is het lastig om hier met z’n tweeën uit te komen. Je wordt eigenlijk continue getriggered door elkaar, zonder dat je dat wil.
Daar kan relatiebegeleiding bij helpen.
Met iemand erbij lukt het wel de rust bewaren, onpartijdig, julie helpen je open te stellen voor de ander en een liefdestaal ontwikkelen samen waarin je elkaar niet langer kwijtraakt, maar telkens terugvindt.
De meest voorkomende dynamiek in relaties (maar niet de enige..):
Partner A:
Uit angst om de verbinding met je lief kwijt te raken, ga je proberen hem weer te bereiken. Het lijkt net of hij er niet meer is… dat brengt je in onrust en vervolgens ga je je inspannen om hem als het ware weer de dansvloer op te trekken.
Partner B:
Vanuit de onrust over hoe je partner jou weer de dansvloer op probeert te trekken, word je getriggered. Je komt eigenlijk terecht in een gevoel van tekortschieten, je kunt toch niet voldoen aan de verwachting. Dus trek je je terug tot het rustig genoeg tussen jullie. Dan zoek je pas toenadering.
En… de wet van relatiedynamiek zegt:”Hoe meer de ene X doet, hoe harder de ander Y doet.” Het is een zichzelf versterkend proces dat niks te maken heeft met de liefde tussen julle.
Een relatie waarin je de verbinding weer voelt,
de liefde weer stroomt
en een veilig fundament voor de toekomst gelegd is.
Wat is EFT Relatietherapie en waarom werkt het zo goed?
EFT staat voor Emotionally Focused Therapy.
Dat geeft meteen één van de belangrijkste aandachtspunten aan binnen relatiebegeleiding op basis van EFT. Emoties spelen een belangrijke rol. EFT gaat ervan uit dat een goede verbinding in intieme relaties belangrijk is. Als die verbinding weg lijkt te vallen kom je in automatische emotionele reacties die heel heftig zijn. Die reacties van de ene partner zorgen weer automatisch voor een reactie van de andere partner.
En voor je het weet zit je in een terugkerende cirkel die eindigt met ruzie, verwijdering, op eieren lopen en kilte.
Wat je in EFT doet is kennis leren maken met de emoties en behoeften ‘onder’ hoe jullie je naar elkaar gedragen. Vervolgens ga je met elkaar kijken hoe je deze onderliggende gevoelens met elkaar kunt delen. Voor de meeste mensen is dit totaal nieuw terrein. Je leert op deze emoties en behoeften weer de verbinding met je partner te zoeken. Je leert ook hoe je op deze uitreikingen kunt reageren.
Dit creert veiligheid en vertrouwen, waardoor er weer ruimte komt voor de liefde.
Effectiviteit van EFT relatietherapie.
Binnen EFT wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde hechtingstheorie. De hechtingstheorie geeft inzicht in hoe mensen zich in het algemeen verbinden aan andere mensen. De theorie verklaart welke voorkeuren en patronen ze daarin ontwikkelen op basis van hun ervaringen hiermee als kind ten opzichte van hun ouders.
De theorie verklaart ook de heftigheid die er ontstaat als het lijkt alsof de verbinding wegvalt. “Waarom reageer ik zo heftig als je een kwartiertje later thuiskomt dan je aangaf?”. Vanuit hechting bekeken zul je samen leren en ervaren dat dit volkomen logisch is!
Voor EFT is altijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de duurzaamheid van het traject. Van daaruit zijn er specifieke stappen en fasen ontwikkelt, waarbij er vanuit de hechtingsbril en de emotiebril steeds meer duidelijkheid is over waarom het zo effectief is.
Zo is het terugvalpercentage bij mensen die de therapie tot het eind (fase 1 tm 3) toe volbrengen bijvoorbeeld groter dan bij stellen die na fase 1 zelf verder gaan. We weten nu dat dit zo is, en waarom dat zo is.
Fasen in EFT relatietherapie:
Relatiebegeleiding op basis van EFT werkt zo goed, onder andere omdat heel veel bekend is over welke stappen jullie samen het best kunnen doorlopen voor een goed resultaat.
Er zijn drie fasen in het traject die elkaar logisch opvolgen. Tijdens een relatietraject zul je deze ook gaan herkennen.
Hieronder alvast een toelichting op de drie fasen die jullie tijdens een traject zullen doorlopen.
Fase 1
Helderheid over ieders doelen en stoppen met de heftige cirkels van op elkaar reageren.
Waarschijnlijk kom je voor relatiebegeleiding omdat jullie telkens met elkaar in gedoe belanden. Daarbij voelen jullie waarschijnlijk allebei frustratie, irritatie, eenzaamheid of verdriet. In deze eerste fase onderzoeken we wat jullie doelen voor het traject zijn.
Daarna kijken we waar de conflicten of het gedoe over gaat. Aan de hand van concrete dagelijkse voorbeelden krijgen jullie zicht op wat er bijna automatisch gebeurt, hoe je elkaar triggert.
Omdat we kijken vanuit de bril van de hechtingstheorie zijn vrijwel alle reacties van beide partijen volkomen begrijpelijk en wordt het voor jullie ook logisch hoe de zaak telkens escaleert.
De laaste stap in deze fase gaat over bij elkaar leren zien welke meer kwetsbare gevoelens er onder het gedoe zitten. Van daaruit gaan jullie thuis herkennen waar je te snel op elkaar reageert en leren jullie om niet meer in het cirkeltje te stappen.
Als dat steeds beter lukt, maken we de overstap naar fase 2.
Fase 2
Vergroten van ieders emotionele betrokkenheid en leren van nieuwe manieren van op elkaar reageren en verbinden.
In deze fase gaan we veel meer werken met de onderliggende gevoelens.
Dit zijn vaak gevoelens die in de relatie niet zo’n plek hebben gekregen en die soms al van kinds af aan niet zo bekend zijn.
We oefenen met deze geblokkeerde behoeften en gevoelens erkennen en toe-eigenen en naar elkaar uiten.
Dit is de fase waarin je elkaar veel beter dan hiervoor leert kennen, waarin er verdieping in de relatie kan ontstaan. Je legt hier als het ware een fundament voor de toekomst samen.
Fase 3
Verstevigen van de veilige basis en vol vertrouwen samen verder zonder begeleiding.
Fase 3 is de afsluitende fase.
Daarin verstevigen we de basis die jullie samen hebben gelegd voor de relatie.
Jullie zijn in staat om meer op elkaar te reageren vanuit toegankelijkheid en responsiviteit naar elkaar.
De relatie wordt voor jullie een veilige basis van waaruit het makkelijker wordt om de rest van jullie leven aan te gaan.
We onderzoeken hier nog wat er thuis nodig is om zonder begeleiding verder te gaan.
En in deze fase is er ruimte om nieuwe oplossingen voor oude conflicten te laten ontstaan. Ik zeg expres ‘laten ontstaan’, want omdat jullie elkaar niet meer triggeren, wordt het veel makkelijker om praktische problemen en knelpunten samen op te lossen.
En dan is de begeleiding afgelopen.
Wat anderen over mij zeggen:
Relatieproblemen bekijken vanuit de bril van veiligheid en vertrouwen.
Bewezen effectief, kortdurend en zeer laag terugvalpercentage.
Ja, we willen in gesprek! Welke keuze hebben we?
Gratis kennismaking
De goede start
Gratis kennismaking via veilig beeldbellen.
- Tijd genoeg voor een kennismaking
- Tijd genoeg om jullie relatieknelpunt voor te leggen.
- Tijd genoeg om te kijken of er een klik is om samen te werken.
- Tijd genoeg om allerlei praktische vragen te beantwoorden
De goede start
- Vier keer anderhalf uur! Geen haast, de tijd nemen voor wat belangrijk is.
- Rust en ruimte om uit te zoeken waar jullie in vastlopen.
- Jullie automatische reactie leren herkennen.
- Hechtings- en emotiebril leren hanteren om rust te herstellen in de relatie.
- Leren het patroon te doorbreken ‘in real life’
- Vertrouwen opbouwen om samen verder te gaan
- Na ‘de goede start’ is de rust teruggekeerd in je relatie. Jullie hebben dan ook zicht op elkaars pijnpunten en ‘zwakke plekken’.
- Vier keer is mogelijk te kort om een nieuw fundament onder jullie relatie te leggen. Het is een goede start.
- Hierna kunnen jullie kiezen hoe je verder wilt gaan, meer de diepte in en werken aan het fundament van je relatie en een diepgaande verbinding of (tijdelijk) zelf verder.
Ja, wij willen op een nieuwe manier naar onze relatie kijken,
bouwen aan verbinding,
ontdekken waar de liefde weer wil stromen!
Laat hier je gegevens achter! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om een eerste sessie te plannen.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik nou of dit echt werkt?
De relatietherapievorm die ik inzet, EFT, geldt tegenwoordig als de ‘gouden standaard’ voor relatiebegeleiding. Dat is omdat er zoveel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit, op de korte maar ook op de lange termijn. Daarbij kan ik natuurlijk niet beloven dat jullie bij elkaar blijven door de begeleiding. mochten jullie toch besluiten uit elkaar te gaan, dan ben je wel veel meer in staat om dat besluit weloverwogen en zonder wrok en schuld te nemen.