Stichting EFT Nederland

Samen de verbinding herstellen en verdiepen?

Stoppen met ruzie’s, stiltes, onbegrip en frustratie.

Elkaar weer terugvinden en de band versterken en verdiepen.

N

Communiceren zonder vuurwerk of juist pijnlijke stiltes

N

Samen herstellen van ontwrichtende gebeurtenissen.

N

Begrip voor elkaar ipv gelijk halen.

Einde aan het winnaar-verliezer gevoel.

N

Je relatie als bron van verbinding in plaats van eenzaamheid.

N

Liefde, vertrouwen, verbinding en weer zin in de toekomst samen.

EFT therapie amsterdam
Niels van Santen relatietherapie Amsterdam

De twee vragen die partners in relatieproblemen (onbewust) het meest bezighouden:

1. Ben je er wel echt voor mij? (Telkens als ik je nodig heb, ben je er niet)

2. Ben ik wel goed genoeg voor jou? (Het lijkt wel of je me de hele tijd laat weten dat ik niet-ok ben)

Samen kom je er niet meer uit.

Relatiebegeleiding helpt je om hier weer tot elkaar te komen. De verbinding herstellen, de toegangsdeuren naar liefde weer te leren openen.

Niet vanuit het idee dat er één schuldige is, of dat jullie tot nu toe iets verkeerd doen.

Vanuit wat we inmiddels weten over hoe relaties ‘werken’ is het heel logisch dat partners in relatieproblemen terechtkomen. In je relatie ben je namelijk het meest kwetsbaar. Je relatie brengt je (onbewust) terug naar je eigen kwetsbaarheid en de behoefte aan liefde voelen. Als daar iets in gebeurt met degene die je het meest liefhebt, dan kom je in opstand of vertwijfeling.

Omdat je partner vanaf dit moment juist spanning bij je oproept, waar je eigenlijk nabijheid en verbinding wilt voelen, is het lastig om hier met z’n tweeën uit te komen. Je wordt eigenlijk continue getriggered door elkaar, zonder dat je dat wil.

Daar kan relatiebegeleiding bij helpen.

Met iemand erbij lukt het wel de rust bewaren, onpartijdig, julie helpen je open te stellen voor de ander en een liefdestaal ontwikkelen samen waarin je elkaar niet langer kwijtraakt, maar telkens terugvindt.

hulp bij relatieproblemen

De meest voorkomende dynamiek in relaties (maar niet de enige..):

Partner A:

Uit angst om de verbinding met je lief kwijt te raken, ga je proberen hem weer te bereiken. Het lijkt net of hij er niet meer is… dat brengt je in onrust en vervolgens ga je je inspannen om hem als het ware weer de dansvloer op te trekken.

 

Partner B:

Vanuit de onrust over hoe je partner jou weer de dansvloer op probeert te trekken, word je getriggered.  Je komt eigenlijk terecht in een gevoel van tekortschieten, je kunt toch niet voldoen aan de verwachting. Dus trek je je terug tot het rustig genoeg tussen jullie. Dan zoek je pas toenadering.

En… de wet van relatiedynamiek zegt:”Hoe meer de ene X doet,  hoe harder de ander Y doet.” Het is een zichzelf versterkend proces dat niks te maken heeft met de liefde tussen julle.

Een relatie waarin je de verbinding weer voelt,

de liefde weer stroomt

en een veilig fundament voor de toekomst gelegd is.

Wat is EFT Relatietherapie en waarom werkt het zo goed?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy.

Dat geeft meteen één van de belangrijkste aandachtspunten aan binnen relatiebegeleiding op basis van EFT. Emoties spelen een belangrijke rol. EFT gaat ervan uit dat een goede verbinding in intieme relaties belangrijk is. Als die verbinding weg lijkt te vallen kom je in automatische emotionele reacties die heel heftig zijn. Die reacties van de ene partner zorgen weer automatisch voor een reactie van de andere partner.

En voor je het weet zit je in een terugkerende cirkel die eindigt met ruzie, verwijdering, op eieren lopen en kilte.

Wat je in EFT doet is kennis leren maken met de emoties en behoeften ‘onder’ hoe jullie je naar elkaar gedragen. Vervolgens ga je met elkaar kijken hoe je deze onderliggende gevoelens met elkaar kunt delen. Voor de meeste mensen is dit totaal nieuw terrein. Je leert op deze emoties en behoeften weer de verbinding met je partner te zoeken. Je leert ook hoe je op deze uitreikingen kunt reageren.

Dit creert veiligheid en vertrouwen, waardoor er weer ruimte komt voor de liefde. 

Wat is EFT relatietherapie
Effectiviteit van EFT relatietherapie

Effectiviteit van EFT relatietherapie.

Binnen EFT wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde hechtingstheorie. De hechtingstheorie geeft inzicht in hoe mensen zich in het algemeen verbinden aan andere mensen. De theorie verklaart  welke voorkeuren en patronen ze daarin ontwikkelen op basis van hun ervaringen hiermee als kind ten opzichte van hun ouders.

De theorie verklaart ook de heftigheid die er ontstaat als het lijkt alsof de verbinding wegvalt. “Waarom reageer ik zo heftig als je een kwartiertje later thuiskomt dan je aangaf?”. Vanuit hechting bekeken zul je samen leren en ervaren dat dit volkomen logisch is!

Voor EFT is altijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de duurzaamheid van het traject. Van daaruit zijn er specifieke stappen en fasen ontwikkelt, waarbij er vanuit de hechtingsbril en de emotiebril steeds meer duidelijkheid is over waarom het zo effectief is.

Zo is het terugvalpercentage bij mensen die de therapie tot het eind (fase 1 tm 3) toe volbrengen bijvoorbeeld groter dan bij stellen die na fase 1 zelf verder gaan. We weten nu dat dit zo is, en waarom dat zo is.

Fasen in EFT relatietherapie:

 

Relatiebegeleiding op basis van EFT werkt zo goed, onder andere omdat heel veel bekend is over welke stappen jullie samen het best kunnen doorlopen voor een goed resultaat.

Er zijn drie fasen in het traject die elkaar logisch opvolgen. Tijdens een relatietraject zul je deze ook gaan herkennen.

Hieronder alvast een toelichting op de drie fasen die jullie tijdens een traject zullen doorlopen.

Fase 1

Helderheid over ieders doelen en stoppen met de heftige cirkels van op elkaar reageren.

Waarschijnlijk kom je voor relatiebegeleiding omdat jullie telkens met elkaar in gedoe belanden. Daarbij voelen jullie waarschijnlijk allebei frustratie, irritatie, eenzaamheid of verdriet. In deze eerste fase onderzoeken we wat jullie doelen voor het traject zijn.

Daarna kijken we waar de conflicten of het gedoe over gaat. Aan de hand van concrete dagelijkse voorbeelden krijgen jullie zicht op wat er bijna automatisch gebeurt, hoe je elkaar triggert.

Omdat we kijken vanuit de bril van de hechtingstheorie zijn vrijwel alle reacties van beide partijen volkomen begrijpelijk en wordt het voor jullie ook logisch hoe de zaak telkens escaleert.

De laaste stap in deze fase gaat over bij elkaar leren zien welke meer kwetsbare gevoelens er onder het gedoe zitten. Van daaruit gaan jullie thuis herkennen waar je te snel op elkaar reageert en leren jullie om niet meer in het cirkeltje te stappen.

Als dat steeds beter lukt, maken we de overstap naar fase 2.

Fase 2

Vergroten van ieders emotionele betrokkenheid en leren van nieuwe manieren van op elkaar reageren en verbinden.

In deze fase gaan we veel meer werken met de onderliggende gevoelens.

Dit zijn vaak gevoelens die in de relatie niet zo’n plek hebben gekregen en die soms al van kinds af aan niet zo bekend zijn.

We oefenen met deze geblokkeerde behoeften en gevoelens erkennen en toe-eigenen en naar elkaar uiten.

Dit is de fase waarin je elkaar veel beter dan hiervoor leert kennen, waarin er verdieping in de relatie kan ontstaan. Je legt hier als het ware een fundament voor de toekomst samen.

Fase 3

Verstevigen van de veilige basis en vol vertrouwen samen verder zonder begeleiding.

Fase 3 is de afsluitende fase.

Daarin verstevigen we de basis die jullie samen hebben gelegd voor de relatie.

Jullie zijn in staat om meer op elkaar te reageren vanuit toegankelijkheid en responsiviteit naar elkaar.

De relatie wordt voor jullie een veilige basis van waaruit het makkelijker wordt om de rest van jullie leven aan te gaan.

We onderzoeken hier nog wat er thuis nodig is om zonder begeleiding verder te gaan.

En in deze fase is er ruimte om nieuwe oplossingen voor oude conflicten te laten ontstaan. Ik zeg expres ‘laten ontstaan’, want omdat jullie elkaar niet meer triggeren, wordt het veel makkelijker om praktische problemen en knelpunten samen op te lossen.

En dan is de begeleiding afgelopen.

Wat anderen over mij zeggen:

Niels is een heel fijn persoon om samen mee in gesprek te gaan. Hij heeft ons erg geholpen met ons meer te kunnen verplaatsen in de ander, elkaar daarin te respecteren en begrijpen, maar vooral elkaar te accepteren zoals we zijn. Waar wij in het begin van onze relatie veel strijd ervoeren om elkaar te veranderen of ons eigen gelijk te halen, proberen we nu te kijken naar wat de ander nodig heeft en accepteren we dat er geen winnaar hoeft te zijn in een discussie. We proberen onze gevoelens te delen in plaats van de ander iets te verwijten.

Niels kan erg goed gesprekken en/of verhalen analyseren. Hij gaat naar de kern om ons te laten zien wat er achter gedragingen en uitingen schuilt en heeft ons erg geholpen af te gaan op onderliggende emoties in plaats van wat er daadwerkelijk gezegd wordt.

Daarnaast was het voor ons ook belangrijk met iemand in gesprek te gaan die LGBTQ+ als normaal beschouwt. We hebben ons erg op ons gemak gevoeld bij Niels.

Kayleigh en Amber

Amsterdam

Niels weet heel snel gedragingen te doorgronden. Hierdoor ligt het vraagstuk al snel op tafel. Door middel van opdrachten en visualisaties maakt hij dit inzichtelijk. Niels draagt zorg voor de individuen, maar ook voor de gezamenlijkheid. Er is aandacht voor beide.

Er is rust en ruimte om alles te zeggen. Daar waar je woorden inslikt, staat Niels stil om je alsnog uit te laten spreken. Hij creëert een veilige sfeer vanuit oprechte betrokkenheid. Uiteraard zijn er ook momenten van ongemak, maar dat is vooral omdat je samen moet wennen aan de situatie en het type gesprekken. Ten minste, voor ons is dit geen dagelijkse kost.

Dat ongemak moet je aanvaarden om er sterker uit te komen.

Renate

Amsterdam

Relatieproblemen bekijken vanuit de bril van veiligheid en vertrouwen.

Bewezen effectief, kortdurend en zeer laag terugvalpercentage.

Ja, we willen in gesprek! Welke keuze hebben we?

whatsapp knop

Even snel contact via Whatsapp..
Of:

Gratis kennismaking

De goede start

EFT therapie gratis intake
EFT therapie traject

Ja, wij willen op een nieuwe manier naar onze relatie kijken,

bouwen aan verbinding,

ontdekken waar de liefde weer wil stromen!

Laat hier je gegevens achter! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om een eerste sessie te plannen.

 

2 + 1 =

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik nou of dit echt werkt?
Die vraag kun je op verschillende manieren bekijken. In een relatietraject leren jullie sowieso veel over gevoelens en emoties die tot nu toe wat ‘verstopt’ zijn in het contact tussen jullie. Dat is altijd waardevol. Dan heb je het tenminste over waar het echt over moet gaan, kom je samen echt tot de kern.
De relatietherapievorm die ik inzet, EFT, geldt tegenwoordig als de ‘gouden standaard’ voor relatiebegeleiding. Dat is omdat er zoveel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit, op de korte maar ook op de lange termijn. Daarbij kan ik natuurlijk niet beloven dat jullie bij elkaar blijven door de begeleiding. mochten jullie toch besluiten uit elkaar te gaan, dan ben je wel veel meer in staat om dat besluit weloverwogen en zonder wrok en schuld te nemen.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
‘Officieel’ staat er zo’n 8 sessies voor een traject. Op deze pagina kun je ook zien dat een traject uit 9 stappen. Soms zet je een paar van die stappen in één gesprek, soms doe je een paar gesprekken over één stap.
Wordt dit vergoed vanuit mijn zorgverzekering?
Helaas, dat antwoord is Nee. Beschouw het als een investering in jezelf, in je relatie, in je toekomstige relaties, voor je kinderen:)
Hoe lang duurt een sessie?
Een sessie duurt anderhalf uur, dat is ruim de tijd.
Waar vinden de sessies plaats?
Daar zijn verschillende opties voor. Ik heb een ruimte in Landsmeer. Als dat niet past, dan maak ik gebruik van bijvoorbeeld één van de vele Coachhuislocaties. Mochten we buiten Amsterdam afspreken, dan overleggen we of er kosten voor reistijd ed bijkomen.
Krijgen we huiswerk?
Tsja, als we om de week afspreken, dan zijn dat 334,5 uur zonder coachsessie. Veranderen gebeurt echt effectiever als je er buiten de anderhalf uur die wij elkaar zien ook mee bezig bent. Je ziet elkaar ook dagelijks, dus dan kun je mooi oefenen met alles wat je in de sessie geleerd hebt.