plaatje

Wat is Brainwave entrainment?

Voor de term brainwave entrainment heb ik nog geen Nederlandse vertaling kunnen vinden. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om het trainen van je hersengolfpatronen. Om te begrijpen waarom en wanneer brainwave entrainment een goed idee is, is het handig om eerst iets te weten over hersengolven en wat deze voor betekenis hebben.

Hersengolven

Activiteit van je hersenen is te meten. Dit meten gebeurt door de zgn. frequentie te meten. Frequentie staat dan voor het aantal trillingen per seconde en deze worden uitgedrukt in Herz.

Er zijn 5 verschillende frequenties die elk een bandbreedte hebben. Elke frequentie heeft een betekenis voor de staat waarin je hersenen verkeren. Van langzaam naar snel:

  1. delta-golven (0,5 -4 Hertz), diepe slaap, herstelfase, nieuwe cellen aanmaken door het lichaam, intuïtie,
  2. thèta-golven (4-8 Hertz), REM slaap, creativiteit, inspiratie, dromen, inuïtie.
  3. alfa-golven (8-14 Hertz), ontspanning, naar binnen gerichte aandacht, link tussen bewuste en onbewuste geest.
  4. bètagolven (14-38 Hertz) actief, denken, oplossen, gericht op de buitenwereld, bij stress vooral hoge bèta en/ of te weinig afwisseling met de lagere frequenties.
  5. gammagolven (38-80 Hertz). studeren, problemen oplossen, organiseren, multitasken.

Waar zijn je hersengolven goed in?

Je hersengolffrequenties hebben de neiging om het patroon te volgen dat hen auditief of visueel wordt aangeboden. Dus als je je hersengolven van hoge Beta (stress) naar ontspanning wilt krijgen, dan kun je bijvoorbeeld luisteren naar een geluidsfragment waar dat specifieke hersengolfpatroon in verwerkt zit.

Als je hierop gaat Googlen kun je van alles vinden. Persoonlijk heb ik Zen12 een tijdlang gebruikt en vond dat aangenaam.

Als je dat luistert zul je een laag met gewone muziek horen én daaronder zit een soort helicoptergeflutter. Dat is de brainwave entrainment laag. Als je het hele Zen12 programma volgt ben je ongeveer een jaar bezig en heb je veel van de hersengolffrequenties geassocieerd met rust, ontspanning, intuïtie, creativiteit een flinke boost gegeven. Dat zou er dan ook voor moeten zorgen dat je deze staten van zijn makkelijker kunt bereiken.

Niet zo specifiek

Keerzijde van deze aanpak is dat hij niet zo specifiek is. Als jij moeite hebt met in slaap vallen, dan is dat een probleem met een of enkele frequenties. Een aanpak waarin je eerst opzoekt waar voor jou het probleem zit en dan middels neurofeedback specifiek gaat leren hoe jij in jouw geval de juiste frequenties activeert is dan logischer. Met Zen12 schiet je als het ware met een schot hagel en geef je alle frequenties een boost.

Er zijn ook situaties waarin afgeraden wordt om hiermee te werken, bijvoorbeeld als je gevoelig bent voor epileptische aanvallen, zwanger, of jonger dan 26 (onvolgroeid extra gevoelig brein).

Een paar richtlijnen:
  • Rustig aan. De meeste bij-effecten komen van teveel gebruik.
  • Stoppen als je bijverschijnselen merkt: misselijkheid, angst, hoofdpijn, duizeligheid, verhoogde hartslag, etc.
  • Kijk ook naar de instructies bij het brainwave entrainment programma dat je wilt gebruiken.
e-book cover

5 tools om te groeien naar gezonde autonomie!

 

Ik geef je vijf zeer effectieve tools in mijn gratis e-book.

Meer zelfvertrouwen, 

Grotere eigenwaarde,

Meer plezier,

Beter contact!

Je hebt je met succes ingeschreven!