De definitie van een burn-out is dat het een situatie van overspannen zijn is die langer dan 6 maanden duurt en waarbij de belangrijkste kenmerken de moeheid en uitputting zijn. Je hebt het gevoel dat je echt op bent en kunt niks meer. Alles is teveel.
Je kunt dus niet van de ene op de andere dag een burn-out kunt hebben. Je kunt ook niet een weekend een burn-out hebben. De opbouw gaat van stress, naar een periode waarin je je stress niet kunt verwerken (overspannenheid), naar burn-out.
Een burn-out heeft een fysieke component en een psychische component. Je lichaam heeft lange tijd gereageerd op de stress die je ondervond door in de survivalmodus te gaan opereren. In technische termen: Je sympatische zenuwstelsen heeft ‘aan’ gestaan en je parasympatische zenuwstelsel kon niet goed meer helpen met herstellen. De hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol spelen hierbij een belangrijke rol. De fysieke effecten van een lichaam dat langere tijd niet kan rusten en herstellen zijn enorm. Daarom gaat een burn-out ook gepaard met allerlei fysieke en pscychische symptomen,
Er zijn aan hoe je met je werk bezig bent 12 stadia die je zou kunnen herkennen en die opeenvolgend ernstiger worden en je duidelijk maken dat je dichter bij een burn-out komt. Freudenberger en North ontwikkelden dit 12 fasen model:
- Bewijsdrang
- Steeds harder werken
- Behoeften negeren
- Verdringing van (innerlijke) conflicten
- Herzien van waarden
- Ontkennen van problemen
- Terugtrekken
- Gedragsverandering
- Depersonalisatie (niet goed meer in staat jezelf te voelen)
- Innerlijke leegheid
- Depressie/uitputting
- Burn-out
Mocht je het idee hebben dat je afstevent op een burn-out, dan is het van belang om zo snel mogelijk de juiste hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je herstelt. Neem contact op als je wilt overleggen waar je op moet letten als je hulp zoekt.