De vijf talen van liefde van Gary Chapman

De 5 talen van de liefde.

Volgens Gary Chapman spreken we allemaal net een wat andere liefdestaal. En elkaars taal niet goed begrijpen is een goede reden om de verbinding met elkaar kwijt te raken. Vanuit dit idee is het handig als je je eigen voorkeurstaal en de voorkeurstaal van je partner kent. Dan kun je er rekening mee houden, of je kunt het wat beter incasseren als jouw goedbedoelde gebaar niet goed verstaan wordt.

In dit blog neem ik je mee in deze vijf talen. En onderaan voeg ik een link toe naar de website waar je je eigen liefdestaal kunt testen. Veel leesplezier!

1. Tijd, kwaliteitstijd

Sommige mensen hechten het meest aan tijd met elkaar hebben. En dan met name kwalitateitstijd; die momenten dat je je partner volledige aandacht geeft of samen iets doet. Bijvoorbeeld iets waar je allebei van geniet, of iets waarvan je weet dat dat voor je partner waardevol is. Zo weet ik van een man uit mijn praktijk dat hij samen met zijn partner in haar tuin tuiniert. Voor hem is dit prettig, leuk, fijn. Maar voor haar is dit echt een bewijs dat hij betrokken is bij haar leven. Voor haar weegt het zwaarder als hij een keer afzegt. En het scheelt dat hij begrijpt dat het voor haar gewoon een betekenisvolle manier van samenzijn is.

Kwaliteitstijd kan allerlei vormen hebben: Of het nu gaat om een romantisch diner, een wandeling in de natuur, quality time thuis, of samen werken in de tuin; deze momenten dragen bij aan een diepere verbinding en een betekenisvolle relatie. De ware kracht van kwaliteitstijd zit ‘m in betrokken zijn bij elkaars wereld, in luisteren, moeite doen elkaar te begrijpen en er voor elkaar zijn.

2. Fysieke aanraking

De ene persoon is wat tactieler ingesteld dan de andere. Voor de een is fysieke aanraking belangrijker dan voor de ander. Tijdens de Corona-pandemie kwam het woord ‘huidhonger’ in zwang. En sommige mensen hadden dit meer dan anderen. In de wereld van Chapman omvat fysieke aanraking als liefdestaal niet alleen seksuele intimiteit, maar ook knuffels, een kus, elkaars handen vasthouden, tegen elkaar aanzitten op de bank of bijvoorbeeld even contact maken terwijl je langs elkaar loopt op een receptie. Voor degenen bij wie dit een belangrijke liefdestaal is, heeft aanraking de kracht om een diepe emotionele verbinding te creëren en liefde uit te drukken. In mijn praktijk maak ik mee dat mensen op cruciale momenten hun eigen stoel verlaten, even bij de ander hurken en met elkaars lijven contact maken. Het is een manier van verbinden waar de afstand letterlijk verkleint wordt. 

3. Bevestigende woorden

Ik merk vaak dat stellen ofwel te weinig woorden gebruiken, of een enorme stroom aan woorden gebruiken. In beide gevallen is het moeilijk om de verbinding echt te voelen. Als het gaat over met elkaar verbinden zijn is het aantal woorden van belang, maar voor het soort woorden. Chapman heeft het over bevestigende woorden nodig. Binnen EFT relatietherapie gebruiken we het acroniem TRB. Dat staat voor Toegankelijk, Responsief, Betrokken. In een goede relatie voelt je partner als iemand die voor jou toegankelijk is, die emotioneel betrokken op je reageert en betrokken is bij jouw wereld. Taal kan daar een enorm hulpmiddel voor zijn. Door waardering te uiten, complimenten te geven en bemoedigende woorden te gebruiken, kun je een enorme impact hebben op je partner en jullie relatie versterken. Het moet geen kunstje worden. De oprechtheid en het positieve komen uit de betrokkenheid die je voelt bij de ander. Het actief beoefenen en integreren van deze taal van liefde in jullie dagelijkse communicatie is daarom niet alleen zeer waardevol, maar ook een gevolg van de verbinding die jullie voelen.

4. Cadeaus geven:

Ken je dat? Als je iemand leuk vind, dan vind je het fijn om hem/haar regelmatig iets te geven. Iets kleins, een teken dat je aan hem/haar dacht. Een bloemetje, iets lekkers, whatever. Ik kreeg een tijdje geleden een kattenkammetje. Het gaat bij een attent cadeau om zoveel meer dan alleen het materiële aspect. Het symboliseert zorgzaamheid, aandacht en liefde van de gever. Het gaat hier letterlijk om de gedachte erachter. Het cadeau is als het ware de verpakking van de liefde die erin zit. Het toont dat iemand even aan je dacht, even aandacht voor je had en laat zien dat iemand om je geeft. Zijn cadeau’s voor jou belangrijk? Geef je makkelijk een presentje? En de andere kant: kun je goed een cadeau ontvangen?

5. Dienstbaarheid:

De laatste liefdestaal van Gary Chapman is dienstbaarheid. Iets doen voor de ander. Jezelf even onbaatzuchtig ten dienste stellen van de ander. Als je lief spierpijn heeft even een rug-nekmassage geven. Niet om de je eigen massageskills te verbeteren, maar omdat je weet dat dat fijn voor de ander is. Of een lekkere maaltijd koken, de afwas doen, de hond uitlaten als het buiten regent omdat je weet dat zij dat erger vind dan jij. Dat soort dingen. Door de ander iets uit handen te nemen, geef je blijk van je zorg en toewijding en ben je bereid om je in te zetten voor het geluk van jullie beiden. Je laat ook zien dat je je in hebt geleefd in de ander, je best hebt gedaan even op de ander af te stemmen. 

Hoe zit dat bij jou?

De vijf talen van liefde is een hulpmiddel om met je partner te verbinden. Als je je liefdestaal kent, en die van je partner, dan kun je beter begrijpen waar een reactie vandaan komt. Wat voor jou geen belangrijke liefdestaal was, was dat voor je partner juist wel. Jullie houden nog even veel van elkaar, maar raakten elkaar even kwijt omdat je een andere taal sprak!

Hier de beloofde link naar de test: test 5 liefdestalen

Veel plezier met het ontdekken van jullie liefdestaal en elkaar beter leren verstaan!

Ja, wij willen op een nieuwe manier naar onze relatie kijken, bouwen aan verbinding,

ontdekken waar de liefde weer wil stromen.

Plan hieronder de kennismaking in.

Delen
Gepubliceerd door:
Niels van Santen

Recente artikelen

Verlatingsangst en de drang naar bevestiging

Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…

2 maanden geleden

Bindingsangst en angst voor verlies van vrijheid

Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…

2 maanden geleden

Hoe verbonden ben ik met mijn partner? De TRB vragenlijst

De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…

2 maanden geleden

50 vragen om je eigen hechtingsstijl te onderzoeken

In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…

2 maanden geleden

Wat is relatiedynamiek? De interactiecirkel van Scott R. Woolley

Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…

2 maanden geleden

Parentificatie: De ouder van je ouder worden. Met drie oefeningen

Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…

2 maanden geleden