plaatje

Wie ben ik?

Wie was ik?

Vroeger kon ik goed verdwijnen in kinderboeken en romans. Verhalen haalden me we uit het alledaagse, opeens was alles mogelijk. Mijn studie Literatuurwetenschap, jaren later, gaf me inzicht in hoe je met taal identiteit opbouwt, en de meerdere lagen die er vervolgens te ontdekken zijn in één verhaal.
 

Verstoppertje spelen…

Ik kon goed denken en analyseren. Voelen kon ik niet goed. Met wat ik tot dan toe deed was dat niet zo erg: ik verdween in sport of in boeken. Maar het maakte ook dat ik het leven voor een deel niet meemaakte. Alsof ik een toeschouwer was in mijn eigen verhaal. In mijn eerste relaties wist ik niet goed of het nou ‘klopte’. Na mijn afstuderen had ik moeite met kiezen wat voor werk nu bij mij paste. Het niet goed kunnen voelen zorgde er bij veel keuzes voor dat ik deze niet met overtuiging kon maken.

 

Mijn stress.

En als ik ergens voor gekozen had, dan vond ik het lastig om de dingen op mijn manier te doen. Ik kon me goed aanpassen, ik had geleerd goed af te stemmen op wat de ander verwachtte en daar zo goed mogelijk aan voldoen. Een strategie die in eerste instantie oplevert dat mensen je prettig gezelschap vinden, tot het moment dat dit uiteraard omslaat. Ik was niet authentiek en ik was niet autonoom. Het overlijden van mijn moeder was hierin een belangrijk moment, maar ook het verbreken van de relatie met de moeder van mijn kinderen.

En ergens ging het allemaal over dezelfde vragen: “Wie ben ik ? Waar sta ik nou voor? Wat doe ik als ik met een ander ben? Hoe kunnen de ander en ik beiden blijven bestaan, ook als we het niet eens zijn?”

 

Mijn zoektocht.

Ik ben die vragen op mijn manier gaan uitzoeken. En merkte hierbij dat mijn kracht: denken en analyseren, me niet langer hielp. Wat ik leerde is om toegang te krijgen tot de informatie die in het onbewuste zit, en de informatie die via je lichaam toegankelijk is. En op allerlei plekken ben ik gaan leren hoe ik toegang kon krijgen tot al die informatie in mezelf waar ik al denkend en analyserend niet bij kon komen.

 

Coaching

En inmiddels zet ik wat ik geleerd heb ook in in mijn coaching. Zet ik mijzelf in als instrument in de ontmoeting. En werk ik juist met fysieke sensaties, gevoel en emoties. Ik noem het ervaringsgericht werken. En ervaren doe je met je hele systeem, we zijn zoveel meer dan een hoofd. Een sessie zal dan ook nooit bestaan uit alleen maar zitten op een stoel en met elkaar praten.

 

Authenticiteit en Gezonde Autonomie.

De basis van het werk is groeien in je gezonde autonomie. Het besef dat je een uniek exemplaar bent, dat je prima bent zoals je bent en het volste recht hebt om te zijn zoals je bent. Maar ook dat je in ontwikkeling bent, dat je fouten mag maken, mag leren. En superbelangrijk, dat je in het contact met een partner, kinderen of werk jezelf niet verliest, maar diezelfde helderheid kunt blijven houden. En daarvoor wil je zo bewust mogelijk zijn van je eigen neigingen, je eigen geschiedenis, je blinde vlekken en de momenten waarop je bijna als vanzelf in ‘iets ouds’ schiet.

De groei zit hem in nieuwe antwoorden vinden op de de vragen die in je geschiedenis besloten liggen. En met deze nieuwe antwoorden komt er meer eigenheid en vrijheid in wie je nú bent.

Niels van Santen

(Een deel van) mijn Opleidingsplekken

Phoenix Opleidingen,  Utrecht

Bij Phoenix volgde ik oa de driedaagse training mannenkracht en de driejarige opleiding Professionele Communicatie. Deze driejarige opleiding is allereerst een persoonlijke reis. Om te kunnen begeleiden moet je je eigen thema’s hebben aangekeken. Anders wordt je een adviseur, of een plaatsvervangende vader of moeder. Bij Phoenix ontwikkelde ik mezelf als instrument in de ontmoeting. De peilers van Phoenix zijn de verbinding tussen systemisch werk met lichaamswerk, NLP en Transactionele Analyse. Vier ingrediënten die zorgen voor dat ik als begeleider goed kan aansluiten bij wat voor jou werkt en het resultaat niet afhankelijk is van één vorm.

E-coachPro

E-Coach Pro

De Masterclass E-coaching voor professioneel begeleiders van E-CoachPro gaf me het gereedschap dat nodig is om op afstand ook effectief te coachen. Op dit moment ligt mijn beoordelingsaanvraag klaar om geaccrediteerd te worden als e-coach. Bijzonder tjdens de opleiding vond ik hoe effectief een coachtraject kan zijn ook als je alleen maar emailcontact met iemand hebt. Het gaat om de essentie eruit halen, de juiste interventie inzetten en de persoonlijke ontwikkeling volgt vanzelf!

Irene Lyon; Smart Body Smart Mind

Ik geloof steeds meer dat je dit werk niet kunt doen zonder kennis van het lichaam, het zenuwstelsel, chronische stress en trauma. Irene Lyon heeft hier haar levenswerk van gemaakt. Met een achtergrond in Feldenkrais, opgeleid door Peter Levine (Somatic Experiencing) en Kathy Kain, heeft ze haar eigen opleidingsprogramma ontwikkeld. Het is aan de ene kant bewustzijnsbevorderen en kennisoverdragend. Aan de andere kant werkt het op een diepere laag helend voor het zenuwstelsel. Ik geloof dat dat ook mijn taak is als begeleider; kennis hebben over het zenuwstelsel, traumasensitief zijn. En aan de andere kant zorgen dat mijn zenuwstelsel gezond is, want dat heeft een positief helend effect op het zenuwstelsel (jij) die tegenover mij in de praktijk zit. 

ITP; Voice Dialogue

Voice dialogue is zo’n mooie allesomvattende werkvorm! Er wordt gewerkt vanuit het idee dat je als persoon de beschikking hebt over ‘subpersoonlijkheden’. Als begeleider kun je gesprekjes aangaan met deze subpersoonlijkheden. Het werk gaat over het ondersteunen van de groei van het bewuste deel van jezelf, door het leren kennen van de eigenschappen, verlangens, angsten, eisen, twijfels van je subpersoonlijkheden hoeven ze steeds minder de regie te voeren en voer je zelf steeds meer de regie. En ook dit is leuker om mee te maken dan over te schrijven! Kom maar een keer langs met al je subpersoonlijkheden!

Jan Bommerez; over Flow en Leren Loslaten

Jan Bommerez is auteur, spreker, workshop leider op het gebied van transformatie, flow en loslaten. Hij heeft hier verschillende boeken over geschreven en gaf workshops, die over Flow en Loslaten gingen. Eén van zijn grote interesses op dit moment is vroegkinderlijk trauma en de rol die dit via het zenuwstelsel in je latere leven heeft. Een belangrijke ingang in zijn aanpak is het lijf. Hij geeft op dit moment nauwelijks workshops meer, maar zijn werk is nog wel online te vinden, in de online cursus Leren Loslaten. 

NEM; EMDR

EMDR is een inmiddels behoorlijk bekende manier om met name enkelvoudige trauma’s en impactvolle gebeurtenissen snel te verwerken. Voor mij van belang omdat trauma’s ervoor kunnen zorgen dat je niet verder kunt, dat er een soort automatische rem ingrijpt. EMDR zorgt ervoor dat de lading van de impactvolle gebeurtenis afgaat, waardoor je weer ruimte ervaart voor nieuwe stappen. Veel goede info is ook te vinden op www.emdr.nl

I-Focus School, vier niveaus Focusing, Jaaropleiding tot Focusbegeleider, Focusing en Trauma, etc.

Tweejarige opleidingen tot Focusbegeleider. Focussen leert je een relatie met je innerlijk te onderhouden en leert je beter luisteren naar je onbewuste en subtiele lichamelijke signalen. Heel welkom bij stress, burn-out en verdieping op persoonlijk leiderschap. Kan als gehele sessie, of als onderdeel van een andere sessie. Daar focussen zo bewezen effectief werkt voor veranderingsprocessen is het wat mij betreft iets dat zowel cliënten als begeleiders zouden moeten leren. Aanbevolen!

 

UNLP; NLP Practitioner en NLP Master Practitioner, NLP Hypnose Master

NLP is ontstaan uit onderzoek naar wat een aantal succesvolle therapeuten nou anders doet dan hun collega’s. Als literatuurwetenschapper van oorsprong  spreekt het werken met taal, taalpatronen en verhalen mij aan. In woordgebruik geef je al zoveel weer van jezelf, en in het aanpassen hiervan gebeurt er ook al zoveel! Daarnaast werkt NLP vaak op het onbewuste, en dit deel van jezelf meenemen is noodzakelijk voor verandering.

 

Core Energetica en lichaamswerk, oa NICE (Nederlands Instituut voor Core Energetics), Venwoude, Lynn Kreaden

Op verschillende plekken heb ik workshops, groepen en trainingen rondom lichaamswerk gevolgd. Het lijf zit zo boordevol informatie. En lichaamswerk is een manier om deze informatie zichtbaar te maken. Daarnaast is het lijf ook een prachtige sleutel tot verandering. Let maar eens op: Een verandering van houding brengt vaak onmiddelijk een ander gevoel!

Opleiding tot transformationeel coach/trainer, Instituut Orbis, Groningen

Mijn ‘basis’ coachopleiding. Mooi aan deze opleiding vind ik dat ik er goed leerde om wat in mezelf gebeurt in het contact juist in te zetten.  Hiermee wordt een andere laag aangeboord en is er snel ruimte voor verandering. Na deze opleiding wist ik goed wat ik verder wilde leren.

Werkzame ingrediënten van mijn coaching:

N
Denken én voelen
N
Ervaringsgericht
N
Gericht op Persoonlijk Leiderschap

Wat anderen over mij zeggen:

In zes sessies heeft Niels mij een heel eind op weg geholpen in mijn beginnende carrière. Elke keer was ik verwonderd over het effect van de (fysieke) oefeningen die we deden, zoals vellen papier die iets in mijn werk vertegenwoordigden ten opzichte van elkaar leggen en dan van het ene naar het andere papier hoppen met veel inlevingsvermogen. Aan het begin was ik hier sceptisch over en kroop ik met lichte tegenzin uit mijn comfort zone. Maar ik merkte snel dat er tijdens deze oefeningen en in de gesprekken eromheen kwartjes begonnen te vallen, en dat in de weken daarna bijna vanzelf  mijn gedachtepatroon begon te veranderen. Niels is er goed in om een veilige sfeer te creëren en niet te oordelen, maar toch eerlijke vragen te stellen en jou zelf je pijnpunten te laten voelen en inzien.
Sofie

beleidsadviseur

Wil jij samen met mij werken aan jouw volgende stap?


De praktijk

Ik ben niet gebonden aan één plek. Vaak werk ik vanuit mijn praktijk aan huis, op ons woonschip in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. De voormalige schipperswoning, nu een prachtige lichte woonkeuken biedt daarvoor een fijne ruimte. Deze locatie op het woonschip is niet handig als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, aangezien er meerdere trapjes en opstapjes zijn.

Ook maak ik gebruik van de ruimtes van het Coachhuis, waarvan er een aantal zijn in Amsterdam.

De wijk waar ik woont leent zich ook uitstekend voor wandelcoaching, en ook het Flevopark of Diemerpark zouden we daarvoor kunnen opzoeken.

In de zomermaanden, als het water warmer is, dan is een kajaksessie vanaf de zwemsteiger halverwege de Borneokade ook mogelijk. Als ervaren zeekajakvaarder kan ik je op een veilige en speelse manier mee het water op nemen. Kajakvaren is een ontzettend directe manier van voelen hoe je met allerlei zaken omgaat: Geef ik aan wat ik wil? Voel ik waar mijn grens ligt? Als er iemand anders bij is, ga ik dan verder dan ik zelf zou willen? Wat doe ik als iets niet lukt? Blijf ik dan hetzelfde proberen? probeer ik iets anders? Ga ik het zelf uitzoeken of vraag ik hulp? Hoe lijkt dat op wat ik op andere plekken ook doe?

nielsvansanten

Praktijkinformatie:

NielsvanSanten

Borneokade 88
1019 AW  Amsterdam

06-16080517

Info@nielsvansanten.nl

Sessies mogelijk doordeweeks 900-1700 uur,
’s avonds en in het weekend op afspraak.

Heb je vragen over de mogelijkheden?

Neem dan gerust contact met me op!