plaatje

Wie ben ik?

Wie was ik?

Ik was het jongetje dat niet zo opviel in de klas. Die zich liever terugtrok, rood werd als hij de beurt kreeg. Het kind dat op de lagere school ook gevoelig genoeg was om de aandacht van pesters te trekken. Aan de andere kant was ik ook de jongen die op zijn 11e in zijn eentje naar Curacao vloog omdat hij de vakantie wilde doorbrengen met zijn neven en nichten die daar woonden. Die op zijn 15e zijn duikbrevet haalde en op 12 meter onder water altijd rustig kon blijven ook als de duikbuddy aan de andere kant van de lijn in paniek raakte…

Verstoppertje spelen…

Mijn manier om om te gaan met wat ik moeilijk was gaan vinden (vertrouwen en veiligheid voelen in klassen en groepen) was me wat verstoppen. Door te zorgen dat ik niet opviel, door me aan te passen, door geen afwijkende mening te hebben. Misschien wel hierdoor ging ik veel overdenken, analyseren, proberen te begrijpen. In plaats van te voelen en op mezelf te vertrouwen.

Door al dat denken en ‘aanpassen aan’ en stoppen met voelen, werd ik steeds meer de toeschouwer in mijn eigen verhaal. Dat had consequenties: In mijn eerste relaties wist ik niet goed of het nou ‘klopte’. De juiste studie kiezen was niet makkelijk. Na mijn afstuderen had ik moeite met kiezen wat voor werk nu bij mij paste. Het niet goed kunnen voelen zorgde er bij veel keuzes voor dat ik deze niet met overtuiging kon maken.

Zelluf doen.

Het leven biedt je vanzelf de momenten aan waardoor je gedwongen wordt om je eigen verleden en patronen aan te kijken. Het veel te vroeg overlijden van mijn moeder was er één. Veel te lang werk doen waar ik niet gelukkig van werd was de volgende. De breuk met de moeder van mijn kinderen was de derde. Alledrie momenten waarop ik wel móest gaan uitzoeken wat voor mij klopte, wat ik wilde: “Wie ben ik ? Waar sta ik nou voor? Wat doe ik als ik met een ander ben? Hoe kunnen de ander en ik beiden blijven bestaan, ook als we het niet eens zijn?”

Mijn zoektocht.

Ik ben die vragen op mijn manier gaan uitzoeken. Denken en analyseren moest ik afleren. Wat ik leerde is om toegang te krijgen tot de informatie die in het onbewuste zit, en de informatie die via je lichaam toegankelijk is. En ik ben de plekken gaan opzoeken waar ik leerde hoe je toegang kunt krijgen tot al die informatie in mezelf waar ik al denkend en analyserend niet bij kon komen.

Coaching

Vrij snel kwamen de twee sporen bij elkaar. Ik merkte dat ik van betekenis wil zijn voor anderen. Ik wil mezelf zijn, en mezelf ontwikkelen. En ik wil dit voor anderen ook mogelijk maken. Inmiddels zet ik wat ik geleerd heb ook in in mijn coaching. Word ik als het ware het instrument in de ontmoeting. En werk ik juist met fysieke sensaties, gevoel en emoties. Ik noem het ervaringsgericht werken. En ervaren doe je met je hele systeem, we zijn zoveel meer dan een hoofd. Een sessie zal dan ook nooit bestaan uit alleen maar zitten op een stoel en met elkaar praten.

De groei zit hem in nieuwe antwoorden vinden op de de vragen die in je geschiedenis besloten liggen. En met deze nieuwe antwoorden komt er meer eigenheid en vrijheid in wie je nú bent.

Niels van Santen

(Een deel van) mijn Opleidingsplekken

Maskermaker 2.0

De Maskermaker, Henne Arnolt Verschuren

Het model van de karakterstijlen (elke karakerstijl is een ‘masker’) komt uit de lichaamsgerichte therapie.  We ontwikkelen allemaal elementen van meerdere karakterstijlen doordat we als kind moeten overleven in een onvoldoende op ons afgestemde wereld.  Ieder van ons heeft zo onbewust als kind zijn of haar eigen conclusies getrokken over hoe het leven tegemoet te treden, wat zich uit in een of meerdere maskers die je voorhoudt om de wereld veilig tegemoet te treden. Iedere karakterstijl kent zowel specifieke kwaliteiten als valkuilen. 

Systemisch werk Bert Hellinger Instituut

Systeemdynamieken in families, Bert Hellinger Instituut.

Deze opleiding helpt om systemisch werk volledig te doorvoelen en systeemdynamieken in families herkennen en begrijpen. Met deze systemische kennis kan ik nog beter werken met de impact die je systeem van herkomst heeft op jouw ontwikkeling en positie in je liefdesrelatie.

EFT relatietherapeut

EFIT Basisopleiding (Emotionally Focused Individual Therapy), EFT België.

Bij EFIT gebruik je de hechtingsimprint ook, net als in EFT. Deze manier van werken is geschikt om ook alleen te doen. Hechting, hoe je in vroege jeugd in het contact met je ouders veiligheid en verbinding hebt ervaren, heeft een doorlopende impact in je latere leven. Het bepaalt hoe je naar jezelf kijkt, hoe makkelijk je vertrouwen hebt, in jezelf, in anderen. Het werken op een emotionele laag zorgt voor een belangrijke verandering in die eerste imprint, waardoor je leven er anders uit kan gaan zien. 

EFT relatietherapeut

EFT relatietherapie, Basis- en Verdiepingsopleiding, EFT België.

De opleiding tot EFT relatietherapeut sluit aan op alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Hechting, hoe je in vroege jeugd in het contact met je ouders veiligheid en verbinding hebt ervaren, heeft een doorlopende impact in je latere leven. Met name in je intieme relatie. EFT relatietherapie gebruikt de kennis over hechting en veiligheid om met een bewezen effectief stappenplan koppels te helpen weer de liefde te kunnen ervaren!

Carolina Center for EFT

Werken met Relatietrauma, AIRM model, Carolina Center for EFT, online

Soms heeft één van de partner in de relatie zo’n psychologische wond opgelopen dat je kunt spreken van een relatietrauma. De ander was er dan niet op een belangrijk moment, de ander trok naar een ander toe, of er was voor één van beiden een groot gevoel van onveiligheid in de relatie. Op zo’n moment kun je met het Attachment Injury Repair Model zorgen dat dit verleden tijd wordt en je samen weer verder kunt kijken. Het model is ontwikkeld vanuit  EFT Relatietherapie.

Professionele Communicatie, Phoenix Opleidingen,  Utrecht

Bij Phoenix volgde ik oa de driejarige opleiding Professionele Communicatie en training Mannenkracht. De driejarige opleiding van Phoenix is allereerst een persoonlijke reis. Om te kunnen begeleiden moet je je eigen thema’s hebben aangekeken. Anders wordt je een adviseur, of een plaatsvervangende vader of moeder. Bij Phoenix ontwikkelde ik mezelf als instrument in de ontmoeting. De peilers van Phoenix zijn de verbinding tussen systemisch werk met lichaamswerk, NLP en Transactionele Analyse. Vier ingrediënten die zorgen voor dat ik als begeleider goed kan aansluiten bij wat voor jou werkt en het resultaat niet afhankelijk is van één vorm.

brainspotting logo

Brainspotting,  Brainspotting Nederland, Marie-José Boon.

Bij Marie-José Boon leerde ik Brainspotting. Brainspotting is een soort doorevolutie van EMDR. Op de een of andere manier is waar je naar kijkt verbonden met hoe je je voelt. Dit kun je inzetten voor zaken waar je een blokkade in voelt (En dat kan zowel iets zijn dat je wilt gaan bereiken, maar ook iets dat je wilt verwerken). Met brainspottingsessies start je een proces in het onbewuste deel van je hersenen waar blokkades worden opgeruimd en ruimte is voor nieuwe neurale paden en verbindingen. En in je werkelijke leven merk je dat aan dat je opeens geen podiumangst meer hebt, de prestatie die je wilde neerzetten opeens wel haalbaar is, of een angst die je niet begreep opeens wegvalt. Meer weten over brainspotting? Kijk hier.

E-coachPro

E-Coach Pro

De Masterclass E-coaching voor professioneel begeleiders van E-CoachPro gaf me het gereedschap dat nodig is om op afstand ook effectief te coachen. Op dit moment ligt mijn beoordelingsaanvraag klaar om geaccrediteerd te worden als e-coach. Bijzonder tjdens de opleiding vond ik hoe effectief een coachtraject kan zijn ook als je alleen maar emailcontact met iemand hebt. Het gaat om de essentie eruit halen, de juiste interventie inzetten en de persoonlijke ontwikkeling volgt vanzelf!

Irene Lyon; Smart Body Smart Mind

Ik geloof steeds meer dat je dit werk niet kunt doen zonder kennis van het lichaam, het zenuwstelsel, chronische stress en trauma. Irene Lyon heeft hier haar levenswerk van gemaakt. Met een achtergrond in Feldenkrais, opgeleid door Peter Levine (Somatic Experiencing) en Kathy Kain, heeft ze haar eigen opleidingsprogramma ontwikkeld. Het is aan de ene kant bewustzijnsbevorderen en kennisoverdragend. Aan de andere kant werkt het op een diepere laag helend voor het zenuwstelsel. Ik geloof dat dat ook mijn taak is als begeleider; kennis hebben over het zenuwstelsel, traumasensitief zijn. En aan de andere kant zorgen dat mijn zenuwstelsel gezond is, want dat heeft een positief helend effect op het zenuwstelsel (jij) die tegenover mij in de praktijk zit. 

ITP; Voice Dialogue

Voice dialogue is zo’n mooie allesomvattende werkvorm! Er wordt gewerkt vanuit het idee dat je als persoon de beschikking hebt over ‘subpersoonlijkheden’. Als begeleider kun je gesprekjes aangaan met deze subpersoonlijkheden. Het werk gaat over het ondersteunen van de groei van het bewuste deel van jezelf, door het leren kennen van de eigenschappen, verlangens, angsten, eisen, twijfels van je subpersoonlijkheden hoeven ze steeds minder de regie te voeren en voer je zelf steeds meer de regie. En ook dit is leuker om mee te maken dan over te schrijven! Kom maar een keer langs met al je subpersoonlijkheden!

Jan Bommerez; over Flow en Leren Loslaten

Jan Bommerez is auteur, spreker, workshop leider op het gebied van transformatie, flow en loslaten. Hij heeft hier verschillende boeken over geschreven en gaf workshops, die over Flow en Loslaten gingen. Eén van zijn grote interesses op dit moment is vroegkinderlijk trauma en de rol die dit via het zenuwstelsel in je latere leven heeft. Een belangrijke ingang in zijn aanpak is het lijf. Hij geeft op dit moment nauwelijks workshops meer, maar zijn werk is nog wel online te vinden, in de online cursus Leren Loslaten. 

NEM; EMDR

EMDR is een inmiddels behoorlijk bekende manier om met name enkelvoudige trauma’s en impactvolle gebeurtenissen snel te verwerken. Voor mij van belang omdat trauma’s ervoor kunnen zorgen dat je niet verder kunt, dat er een soort automatische rem ingrijpt. EMDR zorgt ervoor dat de lading van de impactvolle gebeurtenis afgaat, waardoor je weer ruimte ervaart voor nieuwe stappen. Veel goede info is ook te vinden op www.emdr.nl

I-Focus School, vier niveaus Focusing, Jaaropleiding tot Focusbegeleider, Focusing en Trauma, etc.

Tweejarige opleidingen tot Focusbegeleider. Focussen leert je een relatie met je innerlijk te onderhouden en leert je beter luisteren naar je onbewuste en subtiele lichamelijke signalen. Heel welkom bij stress, burn-out en verdieping op persoonlijk leiderschap. Kan als gehele sessie, of als onderdeel van een andere sessie. Daar focussen zo bewezen effectief werkt voor veranderingsprocessen is het wat mij betreft iets dat zowel cliënten als begeleiders zouden moeten leren. Aanbevolen!

 

UNLP; NLP Practitioner en NLP Master Practitioner, NLP Hypnose Master

NLP is ontstaan uit onderzoek naar wat een aantal succesvolle therapeuten nou anders doet dan hun collega’s. Als literatuurwetenschapper van oorsprong  spreekt het werken met taal, taalpatronen en verhalen mij aan. In woordgebruik geef je al zoveel weer van jezelf, en in het aanpassen hiervan gebeurt er ook al zoveel! Daarnaast werkt NLP vaak op het onbewuste, en dit deel van jezelf meenemen is noodzakelijk voor verandering.

 

Core Energetica en lichaamswerk, oa NICE (Nederlands Instituut voor Core Energetics), Venwoude, Lynn Kreaden

Op verschillende plekken heb ik workshops, groepen en trainingen rondom lichaamswerk gevolgd. Het lijf zit zo boordevol informatie. En lichaamswerk is een manier om deze informatie zichtbaar te maken. Daarnaast is het lijf ook een prachtige sleutel tot verandering. Let maar eens op: Een verandering van houding brengt vaak onmiddelijk een ander gevoel!

Opleiding tot transformationeel coach/trainer, Instituut Orbis, Groningen

Mijn ‘basis’ coachopleiding. Mooi aan deze opleiding vind ik dat ik er goed leerde om wat in mezelf gebeurt in het contact juist in te zetten.  Hiermee wordt een andere laag aangeboord en is er snel ruimte voor verandering. Na deze opleiding wist ik goed wat ik verder wilde leren.

Werkzame ingrediënten van mijn coaching:

N
Denken én voelen
N
Ervaringsgericht
N
Gericht op Persoonlijk Leiderschap

Wat anderen over mij zeggen:

In zes sessies heeft Niels mij een heel eind op weg geholpen in mijn beginnende carrière. Elke keer was ik verwonderd over het effect van de (fysieke) oefeningen die we deden, zoals vellen papier die iets in mijn werk vertegenwoordigden ten opzichte van elkaar leggen en dan van het ene naar het andere papier hoppen met veel inlevingsvermogen. Aan het begin was ik hier sceptisch over en kroop ik met lichte tegenzin uit mijn comfort zone. Maar ik merkte snel dat er tijdens deze oefeningen en in de gesprekken eromheen kwartjes begonnen te vallen, en dat in de weken daarna bijna vanzelf  mijn gedachtepatroon begon te veranderen. Niels is er goed in om een veilige sfeer te creëren en niet te oordelen, maar toch eerlijke vragen te stellen en jou zelf je pijnpunten te laten voelen en inzien.
Sofie

beleidsadviseur

Wil jij samen met mij werken aan jouw volgende stap?


De praktijk

Op dit moment werk ik vanuit verschillende locaties. Een vaste plek in Landsmeer, online regelmatig vanuit huis, of gebruikmakend van de locaties van ‘Het Coachhuis’.

nielsvansanten

Landsmeer

Praktijkinformatie:

NielsvanSanten

Jan Olphert Vaillantlaan 121

1086XZ   Amsterdam

06-16080517

Info@nielsvansanten.nl

Sessies mogelijk doordeweeks 900-1700 uur,

Heb je vragen over de mogelijkheden?

Neem dan gerust contact met me op!