Als je op zoek bent naar relatietherapie, dan kom je waarschijnlijk ook één specifieke variant tegen: EFT Relatietherapie. In dit blog wil ik je wat meer uitleggen over deze variant en waarom ik er zo’n fan van ben.
EFT Relatietherapie (ik noem het verder voor het gemak EFT) is in de jaren 80 ontwikkeld door o.a. Sue Johnson. Haar boek Houd me Vast waarin ze haar methodiek uitlegt voor stellen met relatieproblemen is inmiddels in vele talen vertaald en ook in Nederland een goedgelezen boek. Één van de kernpunten in EFT is het werken met de emoties en gevoelens die ten grondslag liggen aan de problemen tussen geliefden. EFT staat dan ook voor Emotionally Focused Therapy).
Vóór EFT was relatietherapie eigenlijk niet gericht op het begrijpen van de emoties die met relatieproblemen en communicatieproblemen gepaard gingen. Emoties werden meer gezien als het gevolg van slechte communicatie ipv de oorzaak. Je zou kunnen zeggen dat relatietherapie dan dus ook meer inging op praktische oplossingen om een betere communicatie tot stand te brengen (bijvoorbeeld communicatietechnieken).
EFT heeft al vanaf de start van de ontwikkeling zwaar geleund op onderzoeken en de resultaten uit de onderzoeken zijn vervolgens altijd gebruikt om de methode verder te verbeteren. Om een verschil te duiden: Met inzet van EFT relatietherapie zijn na een tien- tot twaalftal sessies bij 70-73% van de stellen de relatieproblemen voorbij. Bij 90% is er tenminste een aanzienlijke verbetering zichtbaar. Het herstelpercentage voor stellen waar meer gedragstherapeutische methodes worden toegepast is zo’n 35%. EFT werkt dus een stuk beter voor de meeste stellen.
Eén van de punten die ik zo bijzonder vind aan EFT is dat het een einde heeft gemaakt aan het raadsel ‘De Liefde’. Door al het onderzoek wat er meeloopt met de ontwikkeling van EFT weten we waardoor de meeste relatieproblemen veroorzaakt worden. We weten ook wat dus in 90% van de gevallen helpt om de problemen (grotendeels) op te lossen. Ik ga in op drie punten die ik als relatietherapeut bijzonder en herkenbaar vind in mijn praktijk:
In een ander blog wil ik de hechtingstheorie wat beter uitleggen. Hier even de versimpelde uitleg; In jouw gezin van herkomst heb je (onbewust) geleerd wat je moet doen om verbinding met een belangrijke ander te krijgen. Destijds waren dat je ouders of verzorgers. Je zag hoe zij met elkaar omgingen. En je kreeg ook levenslessen in wanneer je wel aandacht en liefde kreeg en wanneer niet.
Waren je ouders daarin betrouwbaar en voorspelbaar, dan heb je een soort veilig basisgevoel overgehouden over jouw contact met een ander. Aan de andere kant kun je ook opgegroeid zijn in een omgeving waarin je een soort angstig basisgevoel overgehouden hebt.
Eén van de kernelementen die Sue Johnson inbracht is dat die hechtingstheorie bruikbaar is om te kijken naar liefdesrelaties. De manier waarop jij vroeger hechting hebt opgebouwd in het contact met je ouders heeft direct invloed heeft op hoe je je voelt en gedraagt in je conflicten in je liefdesrelatie. De heftige reacties die je in een relatie kunt hebben op meestal op het oog kleine gebeurtenissen zijn dan een uitkomst van jouw veilige of angstige basisgevoel.
Het automatische alarmsysteem in je hersenen reageert op gebeurtenissen tussen jou en je partner. Dat alarmsysteem ziet het als een gevaar voor de verbinding die je met je partner hebt. Bij iemand met een veilig basisgevoel (veilige hechting) is dat alarmsysteem neutraal afgesteld. Bij iemand met een wat angstiger basisgevoel (onveilige hechting) is dat alarmsysteem wat scherper afgesteld.
Gebeurtenissen waarbij je partner dus op de één of andere manier de verbinding lijkt te verbreken, óf jou niet lijkt te accepteren voor wie je bent, kunnen dus binnenkomen als een gevaarsignaal, waarop je automatisch reageert. En die reactie is meestal ofwel een reactie die de ander figuurlijk ‘wegduwt’, of juist eentje die de ander probeert ‘naar zich toe te trekken.’
De grote meerwaarde van het begrijpen van de relevantie van de hechtingstheorie voor EFT is dat stellen veel beter begrijpen waar een heftige reactie van de ander vandaan komt. ‘Oh, je wordt zo boos omdat je automatische alarmsysteem aangeeft dat er een risico is dat ik onze band niet belangrijk vind en je wil onze band herstellen. Nu snap ik dat pas’
Emoties en gevoelens zijn binnen EFT niet iets wat we willen ontwijken. We willen emoties juist wat opzoeken. En dan met name de wat meer kwetsbare emoties. Het blijkt dat stellen in relatie- en communicatieproblemen meestal vast zitten met elkaar in het uitwisselen van wat hardere emoties; Stellen zijn boos op elkaar, gefrustreerd, geïrriteerd, radeloos, etc.
EFT zegt in eerste instantie dat deze hardere emoties waarschijnlijk volkomen logisch zijn gezien de situatie die er ontstaan is. Natuurlijk ben je boos als iemand telkens later thuiskomt dan afgesproken! Maar vervolgens helpt een EFT relatietherapeut je altijd met het ‘uitpakken’ van deze eerste emoties. Alsof je met boosheid over het te laat thuiskomen van je partner de verpakking te zien krijgt. Maar er is natuurlijk ook iets te zien als je de verpakking openmaakt. Een voorbeeld:
Je hebt al een paar keer geprobeerd om met je partner duidelijke afspraken te maken over hoe laat hij thuiskomt. Dat is belangrijk, want in deze fase van jullie leven samen is een duidelijke structuur voor de kinderen fijn. Daar hoort voor jou bij dat ze dagelijks op dezelfde tijd worden opgehaald van de naschoolse opvang. En dat je gezamenlijk eet rond 18.00 uur. Ook weer belangrijk, want als dat zomaar drie kwartier later wordt, dan worden ze supersjacherijnig en daar heb je op dit moment geen energie en flexibiliteit voor. En toch komt je partner een paar keer per week later thuis dan afgesproken. En het helpt niet om hem erop aan te spreken. Dus ontstaan er ruzies tussen jullie. Superlogisch.
Een EFT therapeut is onpartijdig, dus hij helpt om beide perspectieven te onderzoeken. En vanuit ieders perspectief is het eigen eerste gevoel waarschijnlijk heel logisch. Maar vervolgens helpt hij je om uit te zoeken wat er nog meer zit ‘binnenin’ de boosheid. Daar zit misschien wel frustratie dat je geen grip hebt op je partner. Misschien zit er ook wel verdriet omdat het lijkt alsof jullie afspraken voor hem niet belangrijk zijn. En daar zit dan waarschijnlijk weer een rotgevoel over dat jij er voor hem blijkbaar niet toe doet als hij jullie afspraken niet serieus hoeft te nemen.
En nu komt het: Omdat de EFT therapeut een setting neerzet waarin hij jullie beiden in je waarde laat en jullie helpt om elkaar beter te begrijpen, onstaat er een sfeer waarin er ruimte is om de kwetsbare gevoelens te delen én te horen. Als je kunt uitwisselen dat je terechtkomt in een gevoel dat je er voor hem niet toe doet, én hij is in een sfeer waarin hij jou echt wil begrijpen en contact met je maken, dan krijg je een hele andere reactie dan wanneer je boos wordt over dat hij zich niet aan een afspraak houdt.
Ik zie het keer op keer, en dit is echt magisch!
Ik kan me voorstellen in het vorige voorbeeld dat het ook anders kan lopen.
Stel ik spreek één van jullie spreek over dit voorbeeld. Dan zou ik ook de praktische communicatietip kunnen geven dat je wat meer je kwetsbaarheid moet tonen als dit de volgende keer gebeurt. Maar dat loopt niet vanzelfsprekend goed af thuis. Als jij aangeeft dat je het idee hebt dat je niet belangrijk bent voor hem omdat hij telkens de afspraak doorbreekt, dan kan hij zeggen: ‘Stel je niet zo aan, je weet toch dat je belangrijk bent‘. En voor je het weet zit je weer in een discussie; ‘Als ik zo belangrijk ben, waarom kom je dan niet op tijd thuis?‘. ‘Je weet toch hoe druk het is op mijn werk?!, wil je soms dat ik stop met werken? Wie zorgt er dan voor het inkomen? Ga jij dat doen?!‘ Aanval op aanval.
Dus met alleen maar wat praktische tips is een goede uitkomst niet vanzelfsprekend.
EFT gaat uit van 8 stappen die nodig zijn om tot verbindende communicatie te komen. En elke stap in de therapie is zó logisch. De volgende stap volgt ook zo logisch op de vorige. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het onderzoek dat er gedaan wordt naar de effectiviteit. Als het niet werkt, dan wordt het aangepast. Als het wel werkt, dan wordt het verder verbeterd. Het resultaat is een methodiek die mij als therapeut houvast geeft en waardoor ik tegelijkertijd niet het idee heb dat ik in het keurslijf zit van een vaste structuur die mij niet dient. En dat is omdat de basis van de methodiek is om aan te sluiten bij waar een koppel op dat moment zit en omdat de emoties telkens weer het uitgangspunt zijn voor wat de logische volgende stap wordt.
Iets voor jullie?
Hebben jullie op dit moment relatieproblemen? Moeizame communicatie? Weinig begrip voor elkaar? Of is er iets voorgevallen waar jullie samen maar moeilijk uitkomen? Kijk dan eens op de volgende pagina’s of gebruik het contactformulier hieronder.
EFT relatietherapie (mijn aanbod voor EFT Relatietherapie)
Houd Me Vast Cursus (alle ingrediënten van EFT Relatietherapie in een korte cursus, zeg maar een light-versie van EFT Relatietherapie
Plan hieronder de kennismaking in met 33% korting!
Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…
Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…
De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…
In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…
Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…
Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…