Bewuste keuzes maken

Heej,

ik was er even niet. Je hebt me vast niet gemist, maar ik jou wel. Ik nam me voor om je hier op deze plek om de week iets te laten geven. Iets voor jou te schrijven. Iets dat jouw leven makkelijker, prettiger, fijner zou maken:

Wat informatie over hoe je beter je grenzen kunt aangeven of voelen. Hoe je weet dat een keuze klopt. Hoe je goed of steeds beter bij jezelf kunt blijven. Een voorbeeld uit mijn coachpraktijk. Een toelichting op een handig praktisch model. Een tip. Of een voorbeeld uit mijn eigen leven.

En ik was er even niet.

Het moment dat ik je normaal gesproken iets zou laten weten kwam dichterbij. En opeens was het voorbij. En was er nog een week voorbij. Je hebt het denk ik niet eens gemerkt. Maar voor mij was het belangrijk. Ik wil waardevolle dingen met je delen, voor jou begrijpelijker maken hoe het komt dat je soms niet doet wat je wilt. Dat je soms met een gevoel zit dat je niet begrijpt. Dat je in het contact met de ander niet goed bij jezelf kunt blijven. En je daar niet alleen inzicht in geven, maar ook oplossingsrichtingen. 

En toen was het ok..

Nadat er een week voorbij was, realiseerde ik me dat het ok was. Mijn intentie om consequent, voorspelbaar, betrouwbaar te zijn was ondergeschikt aan zaken die nog belangrijker waren in mijn leven op dat moment. Mijn dochter zat in zwaar weer, het was druk met cliënten, ik gaf twee workshops. Er waren drie opleidingsdagen waar ik zelf weer veel leerde dat daarna een plek wilde krijgen. Dat ging voor. Net als in een vliegtuig: als ik niet eerst voor mezelf zorg, kan ik daarna niet het zuurstofmasker van mijn kind pakken. Dat klinkt wel weer heel dramatisch, maar het punt dat ik wil maken gaat over hoe bewust je je keuzes maakt.

Bewuste keuzes maken

Elk moment dwingt je opnieuw tot keuzes maken. En als je geen bewuste keuzes maakt, dan loopt de tijd gewoon door. Als je geen keuzes maakt krijg je vaak spijt. ‘Had ik maar’ of ‘Ik wilde nog…, maar…”.

Er is een wereld van verschil tussen bewust kiezen voor een avond Netflix kijken en het zomaar laten gebeuren. Er is een wereld van verschil tussen bewust die sigaret opsteken en er volledig van genieten, of onbewust er weer één opsteken. Of koekje na koekje pakken zonder erbij na te denken. Er is een groot verschil tussen bewust het internet opgaan om een leuke vakantiebestemming te zoeken en gewoon maar een beetje internetten.

In dit geval was ik er even niet. Dat begon onbewust. De eerste paar dagen dacht ik: “Ik moet eigenlijk een blog schrijven”. Dat gaf me een rotgevoel. Ik moest van mezelf iets wat ik niet deed. Na een paar dagen ben ik daarmee gestopt. Blijkbaar was het niet het moment voor een blog. Waren er andere zaken belangrijker. Toen kwam de bewuste keus om mijn energie en tijd aan andere zaken te geven. Alsof ik mezelf permissie gaf. Door de energie die het me kostte om te blijven nadenken over mijn tweewekelijkse blog vrij te maken, had ik die beschikbaar voor andere zaken. 

Heb je daar wel eens over nagedacht? Hoeveel energie je inzet om te onderdrukken wat je echt wilt gaan doen?  En hoeveel meer energie je mogelijk tot je beschikking krijgt als je wat van je eigen thema’s uitzoekt? Zeker als het gaat om je aanpassen aan anderen, teveel zorgen voor anderen, je grenzen niet in de gaten houden, over je grenzen laten gaan. Allemaal zaken die je bergen energie kosten…

Bewuste keuzes maken. Het maakt zoveel uit! En als je niet weet wat je moet kiezen, maak daar dan een bewuste keuze van. “Op dit moment is het prima dat ik nog geen keuze maak”.

Deze past er mooi bij: de Choose Life scene uit Trainspotting:

En nu ga ik van mijn vakantie genieten!

Mooie zomer!

Delen
Gepubliceerd door:
Niels van Santen

Recente artikelen

Verlatingsangst en de drang naar bevestiging

Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…

2 maanden geleden

Bindingsangst en angst voor verlies van vrijheid

Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…

2 maanden geleden

Hoe verbonden ben ik met mijn partner? De TRB vragenlijst

De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…

2 maanden geleden

50 vragen om je eigen hechtingsstijl te onderzoeken

In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…

2 maanden geleden

Wat is relatiedynamiek? De interactiecirkel van Scott R. Woolley

Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…

2 maanden geleden

Parentificatie: De ouder van je ouder worden. Met drie oefeningen

Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…

2 maanden geleden