Je kent het vast, je wilt iets anders gaan doen, maar het lukt niet. Het goede voornemen om nu echt te stoppen met snoepen, om vanaf deze week te beginnen met sporten, Om wat vaker bij je ouders langs te gaan, of whatever. Het blijkt nog niet zo makkelijk om je gedrag te veranderen. Soms lukt het niet eens om te beginnen, dan verzin je excuses om niet deze week te gaan sporten, maar komt het volgende week vast beter uit…. Of je begint wel, en dan doe je dat op een flinke portie wilskracht. In dit stuk leg ik uit hoe het komt dat het niet lukt en dat dat misschien wel aan een overtuiging van je ligt. Lees verder!
Begrijp me niet verkeerd hoor, niks mis met wat wilskracht. Op de korte termijn bereik je daar soms mooie resultaten mee. Maar wilskracht heeft een keerzijde. Het heeft een beperkte houdbaarheidsduur. Wilskracht kost je energie. Het zit voor mij al een beetje in de term. Waartegen is die kracht van je wil nodig? Is die nodig omdat je van nature lui bent en anders nooit in de sportschool zal komen? Waarom heb je de kracht van je wil nodig om iets voor elkaar te krijgen?
En wat ligt er ten grondslag aan het verzinnen van smoesjes om te vergoelijken dat je niet naar de sportschool gaat? Of dat je deze week beter niet kunt stoppen met roken? Dat volgende week beter uitkomt. Of…?
Daarvoor moet je blik van naar-buiten naar binnen toe. Meestal zit er iets niet-helpends in hoe je naar jezelf kijkt. En dat blokkeert je verandering.
En als je weet dat er iets is in hoe je jezelf ziet dat niet helpt bij de gedragsverandering die je wilt, dan wordt het makkelijker. Er is een handige tool die hier inzicht in geeft. En diezelfde tool maakt het ook makkelijker om je gewenste verandering wél voor elkaar te krijgen. Om dit toe te lichten neem ik je even mee in de logische niveaus van Robert Dilts
Wetenschapper en filosoof Gregory Bateson ontwierp in de jaren 70 een model dat hij de Neuro-Logische Niveau’s noemde. Het model diende om de verschillende niveau’s waarop we de wereld bezien te verhelderen. Robert Dilts, internationaal expert in leiderschaps- en verandermanagement bouwde voort op dit model en gaf inzicht in hoe je het model kunt inzetten om verandering te begrijpen en te bewerkstelligen.
Het uitgangspunt van het model is dat er 6 tot 7 verschillende levels zijn in hoe we onszelf en de wereld kunnen bezien. Op het laagste niveau gaat het om je omgeving, datgene wat zich buiten jou afspeelt. Op het hoogste niveau gaat het over jouw missie.
Wat Dilts veronderstelde was dat een verandering op een hoger niveau altijd een effect zou sorteren op een lager gelegen niveau. Een verandering op een lager niveau kan, maar hoeft geen, verandering op een hoger niveau te betekenen.
Laten we eens kijken naar het model.
Als je kijkt naar een verandering die je graag wilt bereiken, kan dit een handige tool zijn. Laten we het houden bij ons eenvoudige voorbeeld van meer willen sporten en dit toch niet doen. Ik geef een paar voorbeelden van wat je zou kunnen denken hierover. Bijvoorbeeld:
Mijn ervaring is dat het hard werken is om op wilskracht een verandering voor elkaar te krijgen. Zodra ik bij een cliënt merk dat dit zo is, is dit een signaal dat we op het verkeerde niveau bezig zijn. Zodra er op identitieitsniveau of overtuigingsniveau iets is verandert, verandert alles op de niveau’s eronder ook. En zie je jezelf de dingen opeens anders doen, moeiteloos. Dat je niet eens meer doorhebt dat dit een issue was een tijdje geleden!
Een methodiek op identiteitsniveau waarmee je hier heel snel mooie resultaten kunt bereiken is Voice Dialogue. Voice Dialogue gaat uit van sterke kanten van onszelf die we makkelijk laten zien. Dat is dus van alles op overtuigings- en identiteitsniveau. Aan de keerzijde daarvan zitten kanten van onszelf die we niet makkelijk laten zien, of waartoe we niet goed toegang hebben. Als je daar wel toegang toe krijgt, of deze kanten wel mag laten zien, dan worden veranderingen moeiteloos. Dan heb je nieuwe overtuigingen en nieuwe kanten van je identiteit toegevoegd. Keertje meemaken? Kijk hier voor het aanbod.
Laat je weten wat je hieraan had?
Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…
Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…
De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…
In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…
Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…
Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…