Geluk. Hoe krijg je er meer van?

Maak je eigen geluksgevoel!

Onderzoek van ‘Geluksonderzoeker’ Sonja Lyubomirsky toont aan dat ons geluksgevoel van drie factoren afhankelijk is.

Ten eerste bepalen domweg de genen die je hebt meegekregen van je voorouders of je je vaker of makkelijker gelukkig voelt. Ten tweede bepalen de omstandigheden waarin we ons bevinden ons geluksgevoel. En tenslotte wordt ons geluk beïnvloed door de bewuste activiteiten die we daartoe ondernemen.

Ik vond het wel een opluchting eigenlijk, te weten dat je genen hiervoor al voor 50% verantwoordelijk zijn. Als ik voor mezelf spreek vind ik geluk soms een lastige zaak. Laatst liep ik door het Vondelpark met een vriendin. Het is alsof zij alles van nature al veel zonniger beschouwd. Ik moet daar soms echt moeite voor doen. Nu vermoed ik dat zij misschien wel genetisch mazzel heeft gehad.

 

En al je geen mazzel hebt?

Maar er is nog hoop voor me: De omstandigheden waarin je verkeert (met daarbij ook hoe je bent opgegroeid, of je een baan hebt, of je geldzorgen hebt of niet, je gezondheid, etc) bepalen ook deels je geluk. Dit doen ze echter slechts voor 10%.

Blijft de laatste categorie over. Je geluk wordt voor 40% bepaalt door je bewust gekozen activiteiten die bij jou een gevoel van geluk op kunnen roepen. In deze categorie valt dat wat we doen (sport, vrienden opzoeken, wandelen, etc), hoe we denken (de keuze maken voor aardige gedachten, compassie, liefde en focus op positieve zaken) en hoezeer we leven naar onze waarden en visie.

 

Wat betekent dit nou voor jouw geluksgevoel?

Niet getreurd als je niet van nature het zonnetje in huis bent. Grote kans dat het gewoon niet in je genenpakket zit. Betekent wel dat je iets anders moet doen om meer geluk mee te maken. Van de twee opties levert het werken aan betere omstandigheden minimale winst op (10%) en een levensgrote valkuil. Ik zal het toelichten voor je:

Het werken aan betere omstandigheden zoals een nieuwe baan, een hoger salaris, een leukere partner, nieuwe mooie schoenen, iets lekkers om te snoepen, voegt in verhouding niet veel toe aan je geluksgevoel. Dit kan verklaard worden met het principe van de ‘hedonic treadmill’ (Dat vertaal ik voor het gemak maar als “het hamsterrad van genot”). Dit begrip is in 1971 gegeven aan de manier waarop we tevergeefs proberen geluk proberen te vinden door telkens dát te willen dat net buiten bereik is. Het probleem hiermee, ontdekten onderzoekers Philip Brickman en Donald Campbell, is dat ons zenuwstelsel zich binnen een mum van tijd heeft aangepast aan de nieuwe omstandigheid.

 

De eerste week met mijn nieuwe cirkelzaag

Hoe lang ben je in staat om echt gelukkig te zijn met je nieuwe keuken? Was het uitzoeken en de eerste week niet de gelukkigste week ooit? En ebde het daarna weg? Of je nieuwe fiets, lease-auto, kapsel, zomerbroek, kampeeruitrusting, etc?

Ik kan dat zelf hebben met gereedschap. (Ik ben een man hè?) Het uitzoeken en voor het eerst in gebruik nemen van mijn nieuwe Festool cirkelzaag is echt een feestje. Dan kan ik me echt even gelukkig voelen! In de dagen daarna doe ik alle klussen die daarvoor waren blijven liggen. Heerlijk! In de week erna denk ik er regelmatig aan en zoek ik af en toe een project waarbij ik de zaag kan gebruiken. En niet lang daarna is het gewoon een gebruiksvoorwerp geworden. Dan ben ik er nog steeds blij mee, elke keer als hij gewoon lekker zaagt, maar dat haalt het niet bij het geluksgevoel dat ik had in de eerste week.

 

Hamsterrad-geluk en stress…

Als we te lang ons geluk via omstandigheden najagen raken we uitgeput, ontwikkelen we stress. Je hebt telkens een kort piekmoment van geluk om vervolgens weer even ongelukkig te voelen als daarvoor. En dus moet je weer op zoek naar iets (iets kopen, iets snoepen, etc) om je geluksgevoel een korte boost te geven. In mijn geval: Als ik mijn geluksgevoel wil bereiken via mooi gereedschap moet ik op zoek naar een nieuw exemplaar. Misschien een mooie met zorg vormgegeven Stanley handschaaf? Deze valkuil van het ‘hamsterrad van genot’ wil je dus voorkomen!

Als je pech hebt en vanuit je genen niet overspoeld bent met geluksgevoel, dan zit er eigenlijk maar één ding op: Bewust geluk creëren.

 

Maak je eigen geluksgevoel!

Dat kan bijvoorbeeld door bij de dingen die je hebt gedaan met je hamsterrad-mindset zo lang mogelijk het eerste geluksgevoel op te zoeken. Dus: elke keer als ik een zaagklus doe met mijn fijne Festool cirkelzaag weer even terughalen dat het zo’n fijne zaag is, zo precies, zo ergonomisch doordacht, zo rustig in de hand, zo degelijk. Dat gevoel echt even toelaten. En misschien wel even mezelf een complimentje geven dat ik mezelf zo’n cadeau heb gegund. Mindfull zagen dus.

Nog mooier is het als je geluksgevoel voor jezelf organiseert door anders te gaan denken, door activiteiten op te zoeken die je geluksgevoel kunnen vergroten. Besteed tijd aan iets nieuws leren dat je leuk vindt, gun jezelf een boswandeling, kies er bewust voor om met vrienden af te spreken.

En om anders te gaan denken; verleg bewust je blik: Sta extra stil bij de positieve dingen, reageer bewust positief. Cultiveer een gevoel van dankbaarheid voor de mooie dingen die er op een dag gebeuren. Niet om de negatieve dingen te negeren en net te doen of het niet bestaat, maar omdat je het waard bent om ook de positieve dingen te zien.

Je hersenen hebben een short-cut ontwikkeld naar de negatieve of neutrale kant. Jij zult je hersenen dus moeten leren dat de andere kant ook bestaat. Maak daar een bewuste keuze voor en je hersenen volgen jou door je meer opmerkzaam te laten zijn op de positieve dingen.

Enjoy!

Delen
Gepubliceerd door:
Niels van Santen

Recente artikelen

Verlatingsangst en de drang naar bevestiging

Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…

2 maanden geleden

Bindingsangst en angst voor verlies van vrijheid

Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…

2 maanden geleden

Hoe verbonden ben ik met mijn partner? De TRB vragenlijst

De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…

2 maanden geleden

50 vragen om je eigen hechtingsstijl te onderzoeken

In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…

2 maanden geleden

Wat is relatiedynamiek? De interactiecirkel van Scott R. Woolley

Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…

2 maanden geleden

Parentificatie: De ouder van je ouder worden. Met drie oefeningen

Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…

2 maanden geleden