Een uitgebreider artikel over zelfcompassie van mij vind je hier. In dit artikel vind je zes oefeningen om zelfcompassie te beoefenen.
Zelfcompassie kent verschillende kanten. Afhankelijk van waar je op dit moment in je leven mee zit heb je kun je kiezen welke kant je nu het meeste nodig hebt. Er zijn globaal 6 richtingen en bij elke richting hoort een net wat andere manier om zelfcompassie te beoefenen:
Troostend is wat je doet als iemand het moeilijk heeft. Stel je voor dat je partner geschrokken is van het zien van een verkeersongeluk op weg naar huis. Of stel je voor dat je zoontje gevallen is bij zijn eerste poging om te fietsen. Meestal hoef je dan niet na te denken over wat je doet, troosten gaat vaak automatisch. Als je iemand troost, dan stem je af op de emotionele behoefte van de ander en voorzie je hierin. Zo zorg je ervoor dat diegene zich beter voelt. Een manier om dit voor jezelf te doen is de volgende Loving Kindness Meditation van de website van Kristin Neff beluisteren.
Verzachtend en troostend lijken op elkaar. Verzachten is ook een manier om iemand te helpen zich beter te voelen. Hierbij heb je ook aandacht voor de fysieke kant van het ongemak. Bij het voorbeeld van hiervoor van je zoontje die gevallen is met fietsen zou je m bijvoorbeeld op schoot nemen en even helpen om de schrik die in zijn lijf zich kwijt te raken. Het gaat hier om het werken met de impact die liefdevolle fysieke aanraking heeft. Je maakt gebruik van ons limbische zoogdier-zorg systeem.
Probeer het maar eens. Je kunt jezelf op allerlei manieren wat zorgzaamheid geven, je lichaam zal op elke aanraking anders reageren. Doe wat voor jou het fijnst voelt. Gebruik een plek waar je alleen bent, zodat je niet ongemakkelijk kan worden omdat anderen je zien oid. Kijk wat voor jou prettig is uit de volgende opties:
Experimenteer tot je vind wat nu, op dit moment voor jou prettig is. Dat kan een volgende keer weer iets anders zijn.
Als je veel aandacht hebt voor de belevingswereld van de ander kun je diegene hierin heel goed bevestigen. Ook dit is een manier om iemand te helpen zich beter te voelen. Je leeft je in, je begrijpt precies wat er zo pijnlijk is. En je kunt zonder oordeel dit op een zachte vriendelijke manier teruggeven. Alsof je in het voorbeeld van je zoontje die net van zijn fiets viel goed luistert en dan terugkoppelt; ‘dat was frustrerend he? Je deed zo je best op iets nieuws, probeerde het helemaal alleen en nu heb je pijn. Dat is echt naar voor je’.
Een manier om dit voor jezelf te doen is: je emoties benoemen. Je amygdala (jeweetwel, het deel in je hersenen dat gevaar detecteert), reageert op het benoemen van moeilijke gevoelens. Hij wordt er minder actief door, waardoor er minder snel een stressreactie in je lichaam ontstaat. Het idee is dat je zachtjes benoemt wat je waarneemt. Dus bijvoorbeeld als je merkt dat je in paniek raakt: “er komt paniek op”. Alle andere emoties en gevoelens werkt natuurlijk ook ‘ik raak verdrietig’, ‘ik ben bang’.
Toen ik deze tip las dacht ik aan Focusing, waarbij één van de onderdelen ook is om te benoemen wat je waarneemt. Wat je ermee doet is ook wat afstand inbouwen tussen het deel in jou dat kan waarnemen wat er gebeurt en het deel dat het allemaal voelt. En ook daar merk ik regelmatig dat alleen al benoemen wat er gebeurt een verandering teweegbrengt.
Zelfcompassie draait om je veilig voelen voor iets dat naar voor je kan zijn, dat je kan beschadigen. Daar hoort ook bij dat je ‘nee’ zegt tegen iemand die je kwetst, of tegen een innerlijke stem die je kwetst. Een manier om met deze kant van zelfcompassie te werken is de volgende:
Deze kant staat voor jezelf precies datgene kunnen geven wat je nodig hebt. Dat betekent ook dat je de stappen daarvoor zet: Je wilt oog voor jezelf hebben om te weten wat je nodig hebt. En je moet overtuigt zijn dat je het ook verdient om datgene te krijgen wat je nodig hebt. Hoe zorg je zelf voor je eigen behoeften. Een oefening hiervoor is de volgende:
Deze oefening gaat uit van dat we vaak onze relaties onder druk zetten omdat we de onuitgesproken verwachtingen hebben dat de ander op magische wijze gaat voldoen aan onze onuitgesproken behoeften. Door (ook/iets meer) aan onszelf te geven waar we behoefte aan hebben kunnen we wat zuiverder zijn in waar onze afhankelijkheid van de ander echt klopt.
Let op! Dat je iets meer zelf aan je behoeften probeert te voldoen, betekent niet dat je partner niet ook je behoeften zou moeten kennen en hier deels voor zorgen. In een gezonde relatie is een stroom van geven en nemen. Het geven en nemen wordt echter makkelijker als het geen claimen en voldoen aan een claim is.
Een valkuil hier zou kunnen zijn dat je je hart sluit in de relatie en je onkwetsbaar maakt. Dan ga je wellicht buiten de relatie zoeken wat je in de relatie niet vindt. Dat is niet de bedoeling van deze oefening!
Hierin werk je met toekomstgerichte energie. Je verbindt jezelf met je doelen, de hoop die je hebt, de verwachting. Vaak kom je dan zelfkritiek tegen. Dus dan ontstaat de vraag hoe je dat kunt doen op een manier die minder zelfkritisch is en waar meer begrip, vriendelijkheid, support in zit. Hiervoor kun je de volgende oefening gebruiken.
Deze oefening is gericht op het werken met zelfkritiek. Het doel is om de boodschap van je innerlijke criticus goed te begrijpen, te leren wat hij eigenlijk voor je probeert te doen. Om zo vervolgens te kijken of je hem door een mildere, compassievollere versie kunt laten bijstaan. Het is een oefening waar je pen en papier voor nodig hebt en een plek voor jezelf waar je kunt zitten en kunt opschrijven wat je leert.
Veel succes!
Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…
Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…
De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…
In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…
Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…
Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…
Bekijk reacties
Die oefening 6 is voor mij n heel goede, daar ga ik mee aan de slag.
Dankjewel
ha Margriet, wat leuk dat deze je inspireert tot actie! Succes!