Stress in je lichaam

Grenzen voelen en hanteren

Grenzen voelen

Je grenzen voelen is één van de meest waardevolle dingen om te kunnen.

De grens tussen jou en de ander, of tussen jou en wat van je gevraagd wordt is vaak een thema waar spanning ontstaat. Misschien wordt je overvraagd op je werk, staat iemand net te dicht bij je op een feestje. Of je reageert veel te snel met een ‘ja’ op een vraag van iemand. En dan vraag je je achteraf af waarom je geen ‘nee’ kon zeggen.

 

De overschreden grens.

En als zo’n grens dan overschreden of te dicht genaderd is, voel je vaak heel goed het ongemak. Vervolgens gaan mensen dan vaak beredeneren dat er niet zoveel aan de hand is. Dat je dat extra klusje toch best kunt oppakken, dat het niet zoveel extra tijd of energie kost. Dat anderen het ook kunnen. Of dat diegene die te dichtbij staat niet anders kan, want het is druk in de tram.

En misschien klopt dat analytisch. Maar je gaat wel voorbij aan erkennen voor jezelf dat er ‘iets’ in je zit dat waarneemt dat er een grens is. En zo hou je jezelf eigenlijk voor de gek, neem je jezelf niet serieus.

 

De lijfelijke benadering.

Als je nu een volgende keer in zo’n situatie terecht komt, voel dan eens wat er in je lijf reageert op die situatie. Het bijzondere is dat als je daar even bij stil kunt staan, al dat denken, analyseren en beredeneren vaak niet nodig is. Net of dat automatische denken en vergoelijken een manier is om jezelf niet te serieus te nemen. (Wat je mogelijk ook op andere manieren doet?). En vaak zorgt het even voelen vóórdat je reageert er ook voor dat je in plaats van in een automatische reactie kunt komen met een reactie vanuit een bewuste keuze.

 

Sta jezelf toe

Dus… neem jezelf serieus, sta jezelf toe even te voelen dat er ongemak is. Realiseer je dat er een grens genaderd of overschreden is. En neem dan zonder teveel denken een besluit. En dat gaat vaak met net wat meer vertrouwen omdat je jezelf in het stuk daarvoor serieus hebt genomen.

In een sessie zijn er hele mooie oefeningen om hier ervaringsgericht mee te werken en ook alternatieven op te bouwen voor later in ‘real life’. Dus mocht je het herkennen, boek een gratis proefsessie

 

Delen
Gepubliceerd door:
Niels van Santen

Recente artikelen

Verlatingsangst en de drang naar bevestiging

Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…

2 maanden geleden

Bindingsangst en angst voor verlies van vrijheid

Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…

2 maanden geleden

Hoe verbonden ben ik met mijn partner? De TRB vragenlijst

De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…

2 maanden geleden

50 vragen om je eigen hechtingsstijl te onderzoeken

In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…

2 maanden geleden

Wat is relatiedynamiek? De interactiecirkel van Scott R. Woolley

Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…

2 maanden geleden

Parentificatie: De ouder van je ouder worden. Met drie oefeningen

Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…

2 maanden geleden