Zo vaak is het makkelijk om de dingen van jezelf te zien die niet goed zijn, die beter kunnen, waar je kritiek op hebt. Op zo’n moment zou het fijn zijn om wat vriendelijker tegen jezelf te kunnen zijn, wat meer zelfcompassie te hebben. Maar dat gaat niet automatisch. Ik ga je uitleggen waarom zelfkritiek logisch is en waarom je zelfcompassie moet leren.
We zijn als mensen begiftigd met unieke hersenen. We kunnen, in tegenstelling tot veel andere dieren, over dingen nadenken, reflecteren, onszelf beschouwen. Dat maakt dat we heel veel kunnen leren. Onze gave om naar onszelf te kijken kan ook gevaarlijk zijn. Dat gebeurt vooral als we (te) hoge eisen aan onszelf stellen. Of als we iets meemaken dat moeilijk voor ons is. We zijn dan geneigd kritisch naar onszelf te kijken.
Ik hoor met regelmaat clienten zeggen:”Dat zou ik toch zolangzamerhand wel moeten kunnen!” En dan bedoelen ze: ‘op mijn leeftijd’, of ‘gezien hoe vaak ik al in deze valkuil ben getrapt’ , etc. Dat is zelfkritiek. Ik noem het deel in onszelf dat kritiek op ons uit ook wel de Innerlijke Criticus.
Paul Gilbert (https://www.compassionatemind.co.uk/), de grondlegger van Compassie Gerichte Therapy (CFT) heef hier onderzoek naar gedaan. Door gevoelens van ontoereikend zijn, falen, etc, komen we in ons overlevingssysteem (vecht-vlucht). We komen terecht in ons reptielenbrein en er worden stresshormonen aangemaakt. We gaan reageren alsof er daadwerkelijk gevaar is.
Zelfkritiek is, zo zegt hij, een manier om het gevaar te lijf te gaan. Het gevaar hier is ons gevoel van niet toereikend zijn, niet goed genoeg zijn, gefaald hebben, etc. De manier om dit gevoel op te lossen (denkt ons reptielenbrein) is door onszelf onder vuur te nemen met zelfkritiek. Het probleem is echter dat we op zo’n moment zowel de aanvaller als de aangevallene zijn.
Een uitgebreide uitleg over stress en hoe dit in je hersenen werkt heb ik in dit artikel gegeven. Voor nu volstaat een korte toelichting: Als we een gevaar opmerken, reageert de amygdala in onze hersenen daar direct op. Nog voor het denkende deel van onze hersenen de tijd heeft om te onderzoeken of het wel een echt gevaar is. De amygdala zorgt ervoor dat de hormonen adrenaline en cortisol in ons lichaam worden losgelaten. We zijn fysiek in vecht/vlucht/bevries-modus.
Tijdelijke stress is niet prettig, landurige stress kan overspannenheid en burn-out veroorzaken. Landurige stress is dus slecht voor je emotionele en fysieke toestand.
Het deel van onze hersenen dat zo snel alarmeert voor gevaar is ons zogenaamde reptielenbrein. Maar naast het reptielenbrein hebben we net als alle andere zoogdieren een het limbisch brein. Zoogdieren hebben een brein dat op het systeem gericht is en op de zorg voor leden in het systeem. Zo zijn zoogdierenbaby’s langer afhankelijk van hun ouders en zoogdieren leven vaak in een groep. Het zoogdierenbrein heeft daarvoor een ingebouwde ‘ zorg’-functie. Als dit zorgsysteem geactiveerd wordt, wordt het ‘ knuffelhormoon’ oxytocine losgelaten, tezamen met endorfine. Dit verlaagt het stressniveau en bevordert gevoelens van veiligheid. Twee manieren om dit systeem te activeren zijn via aanraking en zachte warme geluiden.
Eigenlijk is het heel simpel. Je kunt er nauwelijk iets aan doen dat je regelmatig in zelfkritiek beland. Dat loopt via je amygdala en je reptielenbrein. Je kunt hier wel verandering in aanbrengen. Dat kan op twee manieren:
Deze oefening is gericht op het werken met zelfkritiek. Het doel is om de boodschap van je innerlijke criticus goed te begrijpen, te leren wat hij eigenlijk voor je probeert te doen. Om zo vervolgens te kijken of je hem door een mildere, compassievollere versie kunt laten bijstaan. Het is een oefening waar je pen en papier voor nodig hebt en een plek voor jezelf waar je kunt zitten en kunt opschrijven wat je leert.
Succes!
Verlatingsangst kan heel erg je gevoel, je vertrouwen en je handelen in je liefdesrelatie beïnvloeden.…
Als je bekend bent met je eigen vermijdende hechtingsstijl en deze tegenkomt in je relaties,…
De TRB vragenlijst uit EFT Relatietherapie is een instrument om te kijken op welke vlakken…
In dit artikel meer dan 50 vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren over…
Scott R. Woolley bedacht een symbool dat heel duidelijk laat zien hoe partners op elkaar…
Parentificatie is het gegeven dat je als kind soms een ouderrol op je neemt. Deze…
Bekijk reacties
De innerlijke criticus, in de sessies met mijn coachees noem ik hem ook wel de lawaaipapagaai. Het zorgt voor een lach en de volgende keer dat je de stem van de innerlijke criticus hoort, helpt het bij het relativeren!