plaatje

Op deze pagina verzamel ik zaken die je kunt downloaden voor eigen gebruik. MP3’s, handige schema’s, overzichten. Behalve mijn e-boek, dat kun je hier vinden: https://nielsvansanten.nl/inschrijfpagina-e-boek/

 

Artikel van mij in Coachlink, het vakblad voor en door coaches. Wat is zelf? Wat is meer jezelf worden? Hoe zit persoonlijke groei in elkaar? Klik hier om het artikel te downloaden.

Oefening om te werken met tegenstellingen in jezelf

Een mooie oefening om te werken met twee tegenstellingen in jezelf (Je wilt wel sporten, maar iets weerhoudt je/Je wil altijd lang op het feest blijven, maar je hebt achteraf ook altijd spijt) gaat uit van de positieve intenties van beide tegenstellingen.

Alsof het delen in jezelf zijn die in uiterste instantie het beste met je voor hebben. Ik heb er een opname van gemaakt. Als je het kent dat je wel eens worstelt met tegengestelde krachten in jezelf dan is dit een aanrader.

Zoals met al dit soort oefeningen: kies een rustige plek, zorg dat je niet gestoord kunt worden en doe ‘m niet als je met je aandacht ergens anders moet zijn (autorijden!)

Tegengestelde krachten

geluidsopname bij blog over het vinden van balans bij tegenstellingen

Het kwadrant van Ofman geeft inzicht in de relatie tussen eigenschappen waar je je aan ergert bij een ander en eigenschappen van jezelf. 

Zoals hier afgebeeld is het een invulschema. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een goede eigenschap van jezelf. Je bent bijvoorbeeld een harde werker. Als je erin doorslaat kom wordt je iemand die zichzelf afbeult en nooit pauze neemt. En alleen op vakanties bijkomt, maar dan pas na eerst twee dagen ziek zijn.

De kans is groot dat je je dan ergert aan mensen die het tegenovergestelde zijn van waar jij in door kunt slaan. Luie mensen die niks presteren, die het ook niks kan schelen dat ze niks bereiken. 

Maar je hebt op een bepaalde manier iets van deze mensen te leren, en dat is dan bijvoorbeeld de gezonde vorm van lui mogen zijn tussen het harde werken door, iets meer ontspannen zijn gedurende je dag, Of op een wat meer ontspannen manier met jezelf omgaan. 

Als je dat lukt dan voeg je iets toe aan je persoonlijkheid dat je meer in balans brengt.