plaatje

EMDR

EMDR is een snelle effectieve methode om met name eenmalige trauma’s en heftige gebeurtenissen te helpen verwerken. Het ontstond toevallig toen therapeut Francine Shapiro met een rotgevoel door het bos liep en haar blik gevangen werd door bewegende takken. Ze merkte dat dit onmiddelijk haar gevoel veranderde. Zij ontwikkelde het als methode om trauma te helpen verwerken.

EMDR behandeling en de mogelijkheden.

EMDR is een behandelvorm die bij allerlei vormen van schokkende gebeurtenissen en daaraan gekoppelde gevoelens en overtuigingen ingezet kan worden. Waar het vooral om gaat is of de schokkende gebeurtenis je leven op dit moment beïnvloed. Heel vaak merk je dat door klachten als vermijdingsgedrag, somberheid, gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuldgevoelens of boosheid.

Het uitgangspunt is dat dergelijke klachten zijn ontstaan als gevolg van één of meer beschadigende ervaringen. En dit kan van alles zijn: emotionele verwaarlozing, akelige gebeurtenissen op medisch gebied, werkgerelateerde gebeurtenissen, pesten, verlieservaringen, of geweld.

Werkt EMDR ook bij mij?

Voordat we EMDR inzetten besteed ik met jou aandacht aan de oorzaak en achtergrond van je klachten. Daarnaast maak ik een taxatie van een aantal individuele kenmerken. Dan besluiten we of EMDR ingezet kan worden of dat (eerst) iets anders nodig is.

 

 • geweld meegemaakt?

 • gepest?

 • ooggetuige geweest van een heftig incident?

 • vermijdingsgedrag na een ingrijpende gebeurtenis?

 • last van woede/boosheid?

 • structureel pijn?

 • angst voor tandarts, vliegen, honden, etc.

 • schuldgevoelens?

 • gevoelens van schaamte?

 • somberheid?

 • verdriet?

 • last van flashbacks?

Verwerk je trauma en vertrouw op het proces.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt je om heftige gevoelens, gekoppeld aan een specifieke gebeurtenis te verwerken. Onderzoek wijst uit dat bij dergelijke heftige gebeurtenissen je geheugen anders functioneert dan normaal. De heftige gebeurtenis blijft als het ware vasthangen in je werkgeheugen. Daardoor is er minder ruimte voor nieuwe ervaringen en wordt je snel getriggered in het trauma.

Door het werkgeheugen kortdurend extra te belasten (met de voor sommige mensen bekende heen en weer gaande vinger die gevolgd moet worden), wordt de gebeurtenis verplaatst naar je langetermijn geheugen. Daarmee gaat de lading van de gebeurtenis af en neemt het je niet meer plotseling over.

Als EMDR behandelaar neem ik je mee in een proces, waarbij ik je help de gebeurtenis verwerken. Daarbij leer ik je vertrouwen op hoe je lichaam dat doet. Je lichaam is, als het goed begeleid wordt, heel goed in staat om precies die dingen naar voren te laten komen die jou helpen een stap verder te komen. 

Bij Niels voelt binnenkomen voor een coachingssessie gelijk vertrouwd. Zijn losse manier van aanwezig zijn en humor maken dat ik mij op m’n gemak voel. En dat bleek ook steeds het geval in de coaching. We gingen samen op zoek en toch kon ik erop vertrouwen dat Niels de weg wel weet te vinden.

De insteek van de sessies was de al langer aanwezige pijn in mijn been. Via de EMDR techniek en Focusing zijn we daar eigenlijk steeds dichter bij ‘gekropen’. Om zo via beelden meer duidelijkheid te krijgen over waar de pijn voor staat. Dit op creatieve manier vastleggen, helpt om de nieuwe inzichten vast te kunnen houden en maakt de ontwikkeling in mij zichtbaar. Waardevolle ondersteuning die op allerlei manieren ingrijpt en doorwerkt!

Ilse, life-coach, Amersfoort

Ja, ik wil graag weten of EMDR ook voor mij kan werken!

15 + 3 =

De bovenstaande gegevens gebruik ik om een afspraak met je te plannen en om contact met je op te nemen. Ik houd mij aan de privacyverklaring zoals je deze hier kunt vinden.