Hoe verbonden ben ik met mijn partner? De TRB vragenlijst.
Als je je afvraagt hoe het zit met de verbinding tussen jou en je partner weet je misschien ook het antwoord al; er zit iets niet lekker. En of dat ‘iets’ nou groot genoeg is om aan de bel te trekken en in gesprek te gaan dat is voor iedereen anders. In dit korte blog neem ik je mee in hoe Sue Johnson, de grondlegster van EFT Relatietherapie keek naar verbinding. Voor haar waren er drie termen belangrijk, drie filters als het ware waardoor je kunt kijken hoe het met de verbinding tussen twee mensen gesteld is. Ze korte die termen af met ARE, in het Nederlands TRB; Toegankelijk, Responsief en Betrokken.
Ik leg de termen uit en deel de standaard vragenlijst die door EFT Relatietherapeuten en in de Houd me Vast training ingezet wordt. De TRB vragenlijst.
TRB. Toegankelijk. Responsief. Betrokken
Volgens Sue Johnson zijn er drie kernbegrippen die altijd verborgen zitten onder de oppervlakkige, inhoudelijke kant van conflicten. Zij korte die kernbegrippen af tot ARE; Accessible, Responsiv, Engaged. In het Nederlands zijn deze begrippen vertaald tot TRB: Toegankelijk, Responsief, Betrokken. Het gaat dan, zoals in EFT Relatietheapie altijd over de emotionele verbindingslaag. En daar spelen dit soort vragen: Krijg ik wel toegang tot jou? Ben je wel beschikbaar voor mij? Reageer jij op me als ik je nodig heb? Sluit je wel op gevoelsniveau aan bij waar ik met mijn gevoel zit? Ben je emotioneel wel betrokken bij me?
Om stellen hier wat meer handvatten in te geven is er een vragenlijst ontwikkeld. De TRB vragenlijst. Elk van de drie kernbegrippen heeft 5 vragen die met Ja of Nee beantwoord kunnen worden. Als de score hoger dan 7 in totaal is, dan zit je ‘goed’, dan ben je op weg naar een betere verbinding. Lager dan 7, dan heb je werk aan de winkel.
twee kanttekeningen
Als ik de vragenlijst laat invullen, dan geef ik meestal twee dingen aan:
Ja/Nee vragen zijn lastig. Dat maakt het zwart/wit. Je kunt een enorme betrokkenheid voelen bij je werk, maar nul betrokkenheid bij de kinderen die je samen met je ex-partner hebt. Wat vul je dan in? Dus vul de lijst snel en intuitief in en weet dat het een momentopname is. Je zou ook kunnen overwegen om een score van 1-10 bij elke vraag te gebruiken, daar wordt het wat minder zwart-wit van.
Schrik niet van een lage score. Of kijk niet alleen naar de score. Kijk naar welk van de drie begrippen bij jou/jullie makkelijker zijn. Kijk naar de vragen alsof ze staan voor 15 verschillende manieren om met elkaar te verbinden. Vraag jezelf af welke manier van verbinden je makkelijk afgaat en welke minder. Voer hierover het gesprek met elkaar.
De TRB vragenlijst
Is vanuit jouw optiek je partner Toegankelijk voor je?
- Ik kan makkelijk de aandacht van mijn partner krijgen
- Het is makkelijk om een emotionele verbinding met mijn partner te krijgen
- Mijn partner laat me denken dat ik bij hem/haar op de eerste plek sta.
- Ik voel me niet alleen/buitengesloten in onze relatie
- Ik kan mijn diepste gevoelens met mijn partner delen. Hij/zij luistert naar mij
Is vanuit jouw optiek je partner Responsief?
- Als ik behoefte heb aan verbondenheid en troost, dan staat zij/hij voor me klaar
- Mijn partner reageert op signalen dat ik zijn/haar nabijheid nodig heb
- Ik weet dat ik op mijn partner kan steunen als ik bang/onzeker ben
- Ook als we ruzie hebben of het niet met elkaar eens zijn, weet ik dat ik belangrijk ben voor mijn partner en dat we er wel weer uit zullen komen
- Als ik de geruststelling nodig heb dat ik belangrijk ben voor mijn partner, dan kan ik die krijgen
Zijn jullie op een positieve manier emotioneel bij elkaar Betrokken?
- Ik voel me heel erg op mijn gemak dichtbij mijn partner en ik vertrouw hem/haar
- Ik kan mijn partner zo goed als alles toevertrouwen
- Ik vertrouw erop, ook als we niet samen zijn, dat we met elkaar in verbinding staan.
- Ik weet dat mijn partner geeft om mijn vreugden, pijn en angsten
- Ik voel me veilig genoeg om emotionele risico’s te nemen bij mijn partner
Nieuwsgierig na de test?
Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van de resultaten? Kijk of je partner openstaat voor een gesprek hierover. Je kunt natuurlijk ook zelf alvast meer lezen over deze manier van naar verbinding en relaties kijken door het boek Houd me Vast van Sue Johnson te lezen. Wil je concreet aan de slag? Misschien is een kennismaking iets voor jullie. Die kun je hieronder inplannen met 33% korting!
Maak hieronder je eigen kennismakingsafspraak. Vul code 33%KORTING in voor 33% korting.
De afspraak wordt standaard gemaakt voor de locatie: Jan Olphert Vaillantlaan 121 in Amsterdam.
Wil je liever online of langskomen op één van de andere locaties laat het dan weten.
(korting geldt uiteraard alleen als het echt je eerste kennismaking is)
0 Reacties