Op zoek naar gelijkwaardigheid in je relatie?
Eigenlijk zijn er maar twee dingen van belang in ieder contact dat je met een ander hebt. In ieder geval als je een gelijkwaardige relatie met die ander wilt. Hoe denk ik over mezelf? En hoe denk ik over de ander?
Daar heb je vervolgens maar twee opties in. Zie ik mezelf (bewust of onbewust) als iemand die in essentie ‘OK’ is? En kan ik de ander ook zien als iemand die essentie ‘OK’ is?
Hoe je jezelf ziet heeft een enorme invloed op hoe je je voelt, wat je doet, wat je zegt, wat je denkt en wat je laat zien in de wereld. Voor hoe je de ander ziet geldt eigenlijk hetzelfde. Als je de ander ziet als iemand die niet in essentie ‘OK’ is, dan kun je neigen naar wantrouwen, aanvallen, afbranden, etc. Zie je de ander als iemand die in essentie ‘OK’ is, dan is het bijvoorbeeld veel makkelijker om iemand te vergeven voor een fout die hij of zij maakt.
Als je in essentie positief denkt over jezelf én positief over de ander, dan is het makkelijk om je als gelijkwaardige met die ander te verbinden.
Introducing: Het OK-kwadrant
Er is een model uit de Transactionele Analyse (TA) dat dit goed zichtbaar maakt. Het is ontwikkeld door Frank Ernst, die het het OK-Corral noemde. Als je de mogelijkheden combineert, dan kun je daar een kwadrant van vier vakken van maken. Dat zie je in de illustratie hierboven.
Deze vier mogelijkheden noemde hij levensposities. Je zou kunnen zeggen dat een levenspositie is hoe ik me over het algemeen voel in mijn leven en wel gevoel voor eigenwaarde ik daarbij heb over mezelf. Volgens Ernst heeft iedereen een favoriete levenspositie. Dit is de levenspositie die je het meest vertrouwd is. Het is ook de levenspositie waar je weer naar terugvalt op het moment dat je bijvoorbeeld in een uitdagende fase in je leven zit.
Gelijkwaardig verbinden met een ander?
Lukt het je niet goed om verbinding met iemand te maken, kijk dan eens hoe je op dat moment naar jezelf kijkt. Of let eens op wat je over de ander denkt. De kans is enorm dat je ofwel negatief denkt over jezelf, of over de ander. En misschien denk je wel negatief over jezelf én over de ander.
Als je op zoek bent naar een gelijkwaardige relatie met iemand, dan zit je het liefst in de levenspositie waarin je je ‘OK’ voelt over jezelf én ‘OK’ over de ander. Het model sluit daarin ook aan op een ander model uit de Transactionele Analyse, de dramadriehoek. Ik schreef er een blog over. Zie je jezelf als ‘OK’ en de ander als ‘Niet-OK’, dan kun je je de ‘aanklager’ of de ‘redder’ uit dit model voelen. Als je jezelf als ‘niet-OK’ ziet en de ander als ‘OK’ dan ben je in de dramadriehoek het ‘slachtoffer’.
Andere zaken waar ik regelmatig over schrijf, zoals zelfcompassie en zelfkritiek sluiten hier ook op aan. Heb je wel eens gedoe met je partner? Voel je je bijvoorbeeld wel eens niet gezien, kijk dan eens of je met mildheid naar jezelf en je partner kunt kijken. Zo kun je wat uit je rotgevoel komen. Dat helpt om weer in de ‘gezonde’ levenspositie te komen, waarbij je je goed voelt over jezelf en over de ander. En als je van daaruit contact kunt maken, stap je niet in een dynamiek die ongezond is voor de relatie.
In de praktijk kan dat lastiger zijn dan ik het nu voordoe. Dan kan er van alles in de weg zitten: overtuigingen, nare ervaringen, oude patronen, onwil, communicatieproblemen, etcetera.
Gelukkig zijn dat geen vaststaande feiten. Daar kan een goede coach je prima mee helpen.
Stuur me een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking!
0 Reacties