plaatje
Home » Blog » Communicatieproblemen en relatieproblemen oplossen » Wat is Geweldloze Communicatie?
Geweldloze Communicatie

Wat is Geweldloze Communicatie?

door | 6 feb, 2024 | Communicatieproblemen en relatieproblemen oplossen

Wat is Nonviolent Communication ofwel Geweldloze Communicatie?

Nonviolent Communication (NVC), of ook wel Geweldloze Communicatie (GC) genoemd, is een manier van communiceren die automatisch begrip, compassie en empathie bevordert in het contact met anderen. De methode nodigt je uit om het aandachtspunt te verleggen naar een dieper niveau en tussen de woorden door werkelijk te luisteren naar wat er in de ander omgaat. Geweldloze communicatie is een waardevolle aanvulling op EFT Relatietherapie. In beide gevallen ligt de focus meer op de gevoelens, de toon en de onderliggende behoeften dan normaal. Daarom in dit blog een uitleg over Geweldloze Communicatie.

 

Hoe is Geweldloze Communicatie ontwikkeld?

Marshall Rosenberg, de schepper van Geweldloze Communicatie (GC), werd in 1934 geboren. Als tiener maakte hij de rassenrellen in Detroit in de jaren 40 mee. Deze waren voor hem een inspiratiebron om zijn leven te wijden aan het bevorderen van compassie en begrip door middel van effectieve communicatie. Als psycholoog specialiseerde ontwikkelde hij Geweldloze Communicatie, hij realiseerde zich dat een aantal componenten van wezenlijk belang zijn om niet in conflict maar in een begripvol en constructieve relatie te komen. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van mensen inspireren om gezondere relaties op te bouwen en conflicten vreedzaam op te lossen.

 

Waar bestaat Geweldloze Communicatie uit?

Nonviolent Communication bestaat uit vier belangrijke aandachtspunten: observatie, focus op gevoelens, erkennen van behoeften en uitspreken van verzoeken. Observatie kun je zien als een soort mindful registreren van wat er werkelijk aanwezig is. Zonder oordeel, zonder interpretatie. De focus op gevoelens en vervolgens op behoeften vind je ook terug in EFT Relatietherapie. Ook daar leren we mensen luisteren naar hun eigen gevoelens en emoties. En kenmerkend aan EFT relatietherapie is dat dieperliggende emoties eigenlijk altijd verbonden zijn met een (hechtings)behoefte of een (hechtings)angst. Door vervolgens deze behoeften om te zetten in een verzoek, maar je eerlijker contact met de ander. En de ander snapt ook van waaruit jouw verzoek komt. Door deze componenten te integreren, bevordert Nonviolent Communication empathie, begrip en harmonieuze relaties.

 

Hoe ziet dat eruit dan?

Ik noemde al mindfulness. Je hebt in ieder geval een dosis zelfbewustzijn nodig. De eerste stap is om je eigen behoeften en gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat vraagt nogal wat. Het vraagt een mate van afstand tot datgene/diegene die je triggerde. Maar als je in staat bent om getriggered te zijn én te observeren wat het precies is wat je triggerde, dan is dat al heel wat.

Vervolgens kun je kijken welke gevoelens er bij deze trigger allemaal loskomen. Wat daar op gevoelsniveau bij hoort. Dat maakt vaak ook meteen duidelijk welke behoefte je hebt.

Zodra je deze helderheid krijgt, is het belangrijk om je gevoelens en behoeften met een ‘ik’-boodschap te uiten. Zorg dat je daarbij beschuldiging of oordeel vermijdt. Dat is namelijk alleen maar een trigger voor de ander. De stap daarna is om de behoefte die opkwam te delen. Voor de andere partij is het taak om mindful en actie te luisteren en ook weer te trachten om wat de ander uitspreekt aan gevoel en behoefte te begrijpen. Van hieruit onstaat een verbinding die ervoor kan zorgen dat je in staat bent om win-win situaties te creëren met elkaar.

 

Een voorbeeld

Sienna en Peter zijn in een conflict over hun vakantiebestemming beland. Sienna kwam met het voorstel om naar de Alpen te reizen en daar lekker veel te wandelen. Peter’s reactie is een hele duidelijke; “Ik vind dat echt een heel slecht idee.” Waarop Sienna reageert: “Nou, bedenk jij dan eens wat!”. Je kunt al voor je zien dat dit verder uit de hand kan lopen. Wat Peter en Sienna niet aan elkaar vertelden is het volgende: Sienna komt met het voorstel om naar de Alpen te reizen en te wandelen. Peter, die op het randje zit van een burn-out, ziet zichzelf al 10 uur autorijden en dan elke dag in een omgeving waar niks anders te doen is dan wandelen. En dan niet een beetje relaxed wandelen, dat zijn pittige wandelingen. Hij ziet dat eigenlijk niet voor zich. Hij weet dat Sienna niet van autorijden houdt, dat hij dat eigenlijk altijd doet en dat dat de afgelopen jaren geen probleem was. Hij voelt zich ook tekortschieten in hoeveel energie hij dit jaar in de relatie kan stoppen. Dit speelt allemaal mee en dan laat Peter weten: “Ik vind dat een heel slecht idee”. Sienna hoort hierin niet al die andere informatie: “Ik heb nog steeds weinig energie. Ik baal ervan. Ik voel me ook schuldig. Als ik eerlijk ben dan zie ik op tegen zo’n lange autorit en een hele actieve vakantie. Ik zou graag iets ontspannends doen”. De kans is groot dat het dan een ander gesprek was geworden.

Zelf doen?

EFT oefenen, in werk- of priverelaties is bouwen aan betere, betekenisvolle verbindingen met anderen. Eerlijker, gebaseerd op empathie en wederzijds respect. Net als met EFT Relatietherapie kun je hier ook eens een boek over lezen. Begin dan met Geweldloze Communicatie

Benieuwd hoe EFT een stapje verder gaat? Of kom je er ondanks lezen en proberen niet goed uit? Neem dan eens contact op voor een kennismaking!

Wat hulp nodig?

Willen jullie beter leren communiceren? Luisteren naar je eigen gevoelens, emoties en onderliggende behoeften? En leren hoe je deze naar je partner uitspreekt op zo’n manier dat der verbinding komt in plaats van afstand en conflict? Klik dan even op de contact knop.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer balans tussen geven en nemen?

Wil je meer balans tussen geven en nemen?

Vaak vind je het makkelijker om óf te geven óf om te ontvangen. Het is belangrijk om hierin niet aan een oud patroon in jezelf vast te zitten, maar geven en ontvangen in vrijheid te kunnen doen. Niet alleen voor jezelf, ook voor de mensen aan wie je geeft of van wie je ontvangt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin