plaatje

Wie ben ik?

Mijn verhaal

Al van jongs af aan heb ik in geschreven verhalen kunnen verdwijnen. Verhalen haalden me we uit het alledaagse, opeens was alles mogelijk. Bijna vanzelfsprekend ben ik literatuurwetenschap gaan studeren. Verhalen lezen én herlezen gaf me inzicht in hoe je met taal identiteit opbouwt, en de meerdere lagen die er vervolgens te ontdekken zijn in één verhaal.

Met mijn academische titel en al deze boekenwijsheid miste er ook wat. Ik kon goed denken en analyseren. Ik kon niet goed voelen. Met wat ik tot dan toe deed was dat niet zo erg: ik verdween in sport of in boeken. Maar het maakte ook dat ik het leven voor een deel niet meemaakte. Alsof ik een toeschouwer was in mijn eigen verhaal. In mijn eerste relaties wist ik niet goed of het nou ‘klopte’. Na mijn afstuderen had ik moeite met kiezen wat voor werk nu bij mij paste. Het niet goed kunnen voelen zorgde er bij veel keuzes voor dat ik deze niet met overtuiging kon maken.

En als ik ergens voor gekozen had, dan vond ik het lastig om de dingen op mijn manier te doen. Ik kon me goed aanpassen, ik had geleerd goed af te stemmen op wat de ander verwachtte en daar zo goed mogelijk aan voldoen. Een strategie die in eerste instantie oplevert dat mensen je prettig gezelschap vinden, tot het moment dat dit uiteraard omslaat. Dan is het tijd om je eigenheid te laten zien. En zo was het op meerdere cruciale momenten in mijn leven tijd om mijn antwoorden op mijn geschiedenis te vinden. Het overlijden van mijn moeder was hierin een belangrijk moment, maar ook het verbreken van de relatie met de moeder van mijn kinderen.

En ergens ging het allemaal over dezelfde vragen: “Wie ben ik ? Waar sta ik nou voor? Wat doe ik als ik met een ander ben? Hoe kunnen de ander en ik beiden blijven bestaan, ook als we het niet eens zijn?”

Ik ben die vragen op mijn manier gaan uitzoeken. En merkte hierbij dat mijn kracht: denken en analyseren, me niet langer hielp. Wat wel werkte was gebruik maken van wat er allemaal aan informatie in het onbewuste zit, en als opgeslagen bronnen in je lijf. En op allerlei plekken ben ik gaan leren hoe ik toegang kon krijgen tot al die informatie in mezelf waar ik al denkend en analyserend niet bij kon komen.

En inmiddels zet ik wat ik geleerd heb ook in in mijn coaching. Is mijn zwakte mijn kracht geworden.  Zet ik mijzelf in als instrument in de ontmoeting. En werk ik juist met fysieke sensaties, gevoel en emoties. Ik noem het ervaringsgericht werken. En ervaren doe je met je hele systeem, we zijn zoveel meer dan een hoofd. Een sessie zal dan ook nooit bestaan uit alleen maar zitten op een stoel en met elkaar praten.

De basis van het werk is groeien in je persoonlijk leiderschap. En dat gaat niet zozeer over leiding en macht uitoefenen op de wereld om je heen, maar je zo bewust mogelijk zijn van je eigen neigingen, je eigen geschiedenis, je blinde vlekken en de momenten waarop je de bijna als vanzelf in ‘iets ouds’ schiet. Hoe meer je je hiervan bewust bent en er steeds minder in vervalt, hoe groter je persoonlijk leiderschap. De groei zit hem in nieuwe antwoorden vinden op de de vragen die in je geschiedenis besloten liggen. En met deze nieuwe antwoorden komt er meer eigenheid en vrijheid in wie je nú bent.

Niels van Santen

Mijn Opleidingsplekken

Professionele Communicatie, Phoenix, Utrecht

Deze driejarige opleiding is allereerst een persoonlijke reis. Om te kunnen begeleiden moet je je eigen thema’s hebben aangekeken. Anders wordt je een adviseur, of een plaatsvervangende vader of moeder. Bij Phoenix ontwikkelde ik mezelf als instrument in de ontmoeting. De peilers van Phoenix zijn de verbinding tussen systemisch werk met lichaamswerk, NLP en Transactionele Analyse. Vier ingrediënten die zorgen voor dat ik als begeleider goed kan aansluiten bij wat voor jou werkt en het resultaat niet afhankelijk is van één vorm.

 

Focusbegeleider, I-Focusschool, Amsterdam

Tweejarige opleidingen tot Focusbegeleider. Focussen leert je een relatie met je innerlijk te onderhouden en leert je beter luisteren naar je onbewuste en subtiele lichamelijke signalen. Heel welkom bij stress, burn-out en verdieping op persoonlijk leiderschap. Kan als gehele sessie, of als onderdeel van een andere sessie. Daar focussen zo bewezen effectief werkt voor veranderingsprocessen is het wat mij betreft iets dat zowel cliënten als begeleiders zouden moeten leren. Aanbevolen!

 

NLP Practitioner en NLP Master Practitioner, UNLP, Amsterdam

NLP is ontstaan uit onderzoek naar wat een aantal succesvolle therapeuten nou anders doet dan hun collega’s. Als literatuurwetenschapper van oorsprong  spreekt het werken met taal, taalpatronen en verhalen mij aan. In woordgebruik geef je al zoveel weer van jezelf, en in het aanpassen hiervan gebeurt er ook al zoveel! Daarnaast werkt NLP vaak op het onbewuste, en dit deel van jezelf meenemen is noodzakelijk voor verandering.

 

Voice Dialogue, oa ITP

Voice dialogue is zo’n mooie allesomvattende werkvorm! Er wordt gewerkt vanuit het idee dat je als persoon de beschikking hebt over ‘subpersoonlijkheden’. Als begeleider kun je gesprekjes aangaan met deze subpersoonlijkheden. Het werk gaat over het ondersteunen van de groei van het bewuste deel van jezelf, door het leren kennen van de eigenschappen, verlangens, angsten, eisen, twijfels van je subpersoonlijkheden hoeven ze steeds minder de regie te voeren en voer je zelf steeds meer de regie. En ook dit is leuker om mee te maken dan over te schrijven! Kom maar een keer langs met al je subpersoonlijkheden!

 

Core Energetics en lichaamswerk, oa NICE (Nederlands Instituut voor Core Energetics), Venwoude, Lynn Kreaden

Op verschillende plekken heb ik workshops, groepen en trainingen rondom lichaamswerk gevolgd. Het lijf zit zo boordevol informatie. En lichaamswerk is een manier om deze informatie zichtbaar te maken. Daarnaast is het lijf ook een prachtige sleutel tot verandering. Let maar eens op: Een verandering van houding brengt vaak onmiddelijk een ander gevoel!

 

Opleiding tot transformationeel coach/trainer, Instituut Orbis, Groningen

Mijn ‘basis’ coachopleiding. Mooi aan deze opleiding vind ik dat ik er goed leerde om wat in mezelf gebeurt in het contact juist in te zetten.  Hiermee wordt een andere laag aangeboord en is er snel ruimte voor verandering. Na deze opleiding wist ik goed wat ik verder wilde leren.

Werkzame ingrediënten van mijn coaching:

N
Denken én voelen
N
Ervaringsgericht
N
Gericht op Persoonlijk Leiderschap

Wat anderen over mij zeggen:

In zes sessies heeft Niels mij een heel eind op weg geholpen in mijn beginnende carrière. Elke keer was ik verwonderd over het effect van de (fysieke) oefeningen die we deden, zoals vellen papier die iets in mijn werk vertegenwoordigden ten opzichte van elkaar leggen en dan van het ene naar het andere papier hoppen met veel inlevingsvermogen. Aan het begin was ik hier sceptisch over en kroop ik met lichte tegenzin uit mijn comfort zone. Maar ik merkte snel dat er tijdens deze oefeningen en in de gesprekken eromheen kwartjes begonnen te vallen, en dat in de weken daarna bijna vanzelf  mijn gedachtepatroon begon te veranderen. Niels is er goed in om een veilige sfeer te creëren en niet te oordelen, maar toch eerlijke vragen te stellen en jou zelf je pijnpunten te laten voelen en inzien. Sofie

beleidsadviseur

Wil jij samen met mij werken aan jouw volgende stap?


De praktijk

Ik ben niet gebonden aan één plek. Vaak werk ik vanuit mijn praktijk aan huis, op ons woonschip in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. De voormalige schipperswoning, nu een prachtige lichte woonkeuken biedt daarvoor een fijne ruimte. Deze locatie op het woonschip is niet handig als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, aangezien er meerdere trapjes en opstapjes zijn.

Ook maak ik gebruik van de ruimtes van het Coachhuis, waarvan er een aantal zijn in Amsterdam.

De wijk waar ik woont leent zich ook uitstekend voor wandelcoaching, en ook het Flevopark of Diemerpark zouden we daarvoor kunnen opzoeken.

In de zomermaanden, als het water warmer is, dan is een kajaksessie vanaf de zwemsteiger halverwege de Borneokade ook mogelijk. Als ervaren zeekajakvaarder kan ik je op een veilige en speelse manier mee het water op nemen. Kajakvaren is een ontzettend directe manier van voelen hoe je met allerlei zaken omgaat: Geef ik aan wat ik wil? Voel ik waar mijn grens ligt? Als er iemand anders bij is, ga ik dan verder dan ik zelf zou willen? Wat doe ik als iets niet lukt? Blijf ik dan hetzelfde proberen? probeer ik iets anders? Ga ik het zelf uitzoeken of vraag ik hulp? Hoe lijkt dat op wat ik op andere plekken ook doe?

nielsvansanten

Praktijkinformatie:

NielsvanSanten

Borneokade 88
1019 AW  Amsterdam

06-16080517

Info@nielsvansanten.nl

Sessies mogelijk doordeweeks 900-1700 uur,
’s avonds en in het weekend op afspraak.

Heb je vragen over de mogelijkheden?

Neem dan gerust contact met me op!