plaatje
Home » Blog » Stress en je gedachten » Begin heel dichtbij
begin heel dichtbij

Begin heel dichtbij

door | 28 sep, 2017 | Stress en je gedachten

Begin met de eerste stap!

Wauw! Ik hoorde het gedicht ‘Start Close In’ van David Whyte een paar weken geleden voor het eerst. En het raakte me zo.

Als je het gedicht niet kent, neem even (3 minuten) de tijd het gedicht te luisteren (opent in een ander venster) en kom dan weer terug… (of scroll even door naar onderen, daar staan alvast de eerste regels)

Wat raakte me zo? Ik ken zo dat ik net een stap verder wil zijn dan waar ik ben. Jij misschien ook? En dan wil ik niet doen wat ik op dit moment, nú, het beste kan doen. Ik raak dan gefixeerd op het resultaat. Ik hoorde het gedicht in een weekend waarin ik onder andere bezig was met mijn verlangen naar een andere woonplek. En ik merkte door dit gedicht dat ik vooral bezig was met wat de uitkomst dan moet zijn, namelijk een ander huis op een droomplek. En daarin werd ik geconfronteerd met hoe groot dit resultaat moest zijn en wat er allemaal aan vastzit, dat de drempel om er voor te gaan ook te groot werd. In mijn geval komen er bij het realiseren van die droom ook nogal wat praktische regeldingen kijken: co-ouderschap, scholen van kinderen, reistijd, gewortelde vriendschappen, kopen, verkopen, etc.

Toen liet ik het resultaat los, maar hield ik wel het verlangen naar een andere plek vast. En geleid door de zin uit het gedicht “begin met die eerste stap, de stap die je niet wilt zetten” realiseerde ik me dat mijn eerste stap was om hulp te vragen. Het verlangen naar het resultaat klopte, maar de eerste stap ernaartoe is niet het eindresultaat willen hebben, maar het besef dat ik er hulp bij ga vragen. En dat vind ik spannend. Daarin kun je afgewezen worden, of misschien voel je je daarin wel afhankelijk en ongemakkelijk, of misschien iets heel anders. Maar in dit geval klopte het zo erg dat dat de eerste stap was.

Waar maak jij je doel te groot? En hoe zorg je er ergens voor dat je met het onbereikbaar maken van je doel jezelf ook afhoudt van pijn die je eerst aan moet gaan? En misschien zit er voor jou nog wel een stap voor, is er nog een stap voor ‘hulp vragen’. Bijvoorbeeld erkennen dat iets groot is, dat het zwaar is het alleen te doen. Ik ben benieuwd!

 

De eerste strofe:

Start close in,
don’t take the second step
or the third,
start with the first
thing
close in,
the step
you don’t want to take.

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin