plaatje
Home » Blog » Stress en je gedachten » Drie wijzen van zijn met iets
illustratie samenvallen splitsen waarnemen

Drie wijzen van zijn met iets

door | 1 sep, 2017 | Stress en je gedachten

Drie wijzen van zijn..

Ik ben op weg naar een vriendin om gezamenlijk met haar auto naar onze intervisiegroep te gaan. Ik heb geen zin. Ik voel me sjacherijnig, humeurig, mijn gezicht staat een beetje als een donderwolk. Ik voel het ook ergens in mijn bovenlijf,  mijn schouders staan wat naar voren, mijn gezicht wat strak. Dan komt opeens een verschuiving: Ik merk dat ik geen zin heb! En dit is een enorm verschil! Nu is het niet langer “Ik heb geen zin”,  nu is er ook ruimte voor het deel in mij dat zich dat realiseert. En als dat er bijkomt kan ik bijvoorbeeld uitzoeken waarom ik geen zin heb.

En wat mij gebeurde is een perfecte illustratie van twee van de drie manieren om te zijn met iets. Je ziet ze symbolisch weergegeven bovenaan deze blog (de ovaal staat voor een mens, de kleine gekleurde ovalen voor ‘een gevoel’.

Dit zijn de drie manieren waarop je je kunt verhouden tot een gevoel dat je hebt:

  • Splitsen: Je voelt niet dat er iets is, het gaat buiten je bewustzijn om. Groot voorbeeld hiervan is de reactie op een traumatische gebeurtenis. Maar ik geloof dat ook doorgaan op de automatische piloot en negeren van allerlei signalen van overspannenheid en dergelijke hier in de buurt komt. En ook het niet meer goed kunnen voelen wat je zelf vindt omdat je je altijd aanpaste aan wat anderen van je verwachten bijvoorbeeld.
  • Gewaarzijn: je voelt dat er in je ‘iets’ is, maar je wordt er niet volledig door overmand. Er is ruimte voor onderzoek, voor het maken van een keuze.
  • Samenvallen: wat je voelt is dan zo groot dat het je volledig beheerst. Er is geen ruimte voor nuance, afstand. Bijvoorbeeld als je boos bent op iemand of flink verdrietig.

Ik maakte ‘samenvallen’ en ‘gewaarzijn’ mee. Eerst viel ik samen met mijn gevoel (ik voelde me sjacherijnig, humeurig. Er was niks dan dat.) Vervolgens merkte ik dat ik me zo voelde. Dus er kwam iets meer ruimte. Ik voelde me niet alleen sjacherijnig, er ik ook het bewustzijn dat ik me sjacherijnig voel. En vanuit het bewustzijn heb ik een keuze. Ik kan kiezen om mijn gevoel even te onderzoeken, Ik kan kiezen om me anders te voelen door iets te veranderen. Er zijn allerlei manieren om je in een andere gemoedstoestand te brengen. Even 10 minuten hardlopen doet ook vaak wonderen.

Ik vind het in dit geval leuk om even contact te maken met het deel dat geen zin heeft. Dat doe ik nu met behulp van Focusing, een techniek waar ik in mijn praktijk ook mee werk. Ik ga even zitten, richt mijn aandacht naar binnen, ben nieuwsgierig naar het deel in mij dat geen zin heeft. Het geeft me dit keer het inzicht dat dit stuk in mij zin heeft om te bewegen, te voelen, te spelen en niet om te praten en te analyseren. Daar kan ik wat mee! Ik kan nu kiezen om niet naar de intervisiebijeenkomst te gaan en een wandeling te maken. Ik kan ook kiezen om wel te gaan en dit deel mee te nemen, mijn verlangen te uiten aan de groep en een vorm te vinden zodat er aan tegemoet gekomen wordt .

Ik ben al op weg, dus we gaan naar de bijeenkomst. Maar er gebeuren vervolgens twee dingen, die niet gebeurd waren als ik dit niet had uitgezocht: Ik deel mijn verlangen met mijn reismaatje, die het herkent. Vervolgens delen we het met de groep en maken we een wandeling tussendoor. Daarnaast, realiseer ik me nu pas achteraf, deed dit deel van mezelf mee toen ik á l’improviste een oefening begeleidde. De oefensessie werd daarmee veel vrijer in vorm en in het gevoel in mezelf. Zowel het delen met de anderen als het meer toelaten van dit deel in mijzelf leverden direct resultaat op: We hadden een fijne wandeling tussendoor en mijn coaching werd nog meer ontspannen. Dat is dus wat er kan gebeuren!

En nu jij!

In mijn praktijk werk ik ook zo. Gewaarzijn vergroten, denken vertragen, toegang maken voor onbewuste hulpbronnen. Ruimte maken voor fysieke sensaties, alle delen in jezelf leren kennen en deze toestaan om aanwezig te zijn. En dan verandert er iets…

 

Nieuwsgierig? Kijk verder op deze website of neem contact op voor een kennismaking.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin