Vijf praktische oefeningen voor meer verbinding in je relatie.
De meeste stellen die ik spreek hebben eigenlijk maar weinig vrije tijd over in de drukte van het dagelijks leven. Dat maakt het lastig om een diepe, intieme verbinding met elkaar te behouden. Dat is extra lastig als je aanklopt voor hulp bij je relatie, maar ook in het alledaagse bestaan, met werk, kinderen, zwemles, ouderavonden, vrijwilligerswerk, etc, kan het gemakkelijk gebeuren dat je uit elkaar groeit. Maar intimiteit, emotioneel, fysiek en mentaal, is een voedingsboden onder je relatie, die moet regelmatig bijgevuld.
Het goede nieuws is dat je geen grootse gebaren of dure reizen hoeft te maken om die bodem te voeden. Door elke dag of week wat tijd vrij te maken, kun je op betekenisvolle manieren weer verbinding maken. Hieronder heb ik vijf eenvoudige oefeningen beschreven die je met je partner kunt proberen om meer verbinding en intimiteit in jullie relatie te brengen. Ze zijn praktisch, makkelijk uit te voeren en passen in je dagelijkse leven.
Intimiteit als voedingsbodem.
Voordat we beginnen met de oefeningen, laten we het kort hebben over wat intimiteit eigenlijk betekent. Vaak wordt het gezien als enkel fysieke nabijheid (sex), maar intimiteit gaat veel dieper. Het gaat om emotionele nabijheid, veiligheid, vertrouwen, kwetsbaarheid en het gevoel dat je elkaar écht kent. Een relatie stroomt als beide partners zich emotioneel, mentaal en geestelijk/spiritueel verbonden voelen—niet alleen fysiek. Maar het behouden van deze diepe verbinding kan ook weer verwateren als er geen aandacht aan wordt gegeven. Elkaar telkens weer even intiem opzoeken vraagt een bewuste actie. En dat ligt soms buiten je comfortzone. De onderstaande oefeningen zijn ontworpen om die verbinding stap voor stap op te bouwen of te herstellen.
Oefening 1: Oogcontact
Het klinkt simpel, maar elkaar in de ogen kijken zonder te praten is intiem. En daarmee kan het de verbinding verdiepen. Wanneer was de laatste keer dat jij en je partner de tijd namen om elkaar echt in de ogen te kijken? Probeer het eens, en merk dat het gevoelens kan oproepen die met verbinding en intimiteit te maken hebben; misschien ga je je wel kwetsbaar voelen, voel je warmte en genegenheid opkomen, of merk je opeens dat je je nu pas écht gezien voelt.
Hoe je het doet:
- Zoek een rustige, comfortabele plek waar je niet gestoord wordt.
- Ga tegenover elkaar zitten, dicht genoeg om verbonden te zijn maar met voldoende ruimte om comfortabel te zitten.
- Zet een timer op 2-5 minuten (je kunt dit na verloop van tijd uitbreiden).
- Kijk elkaar in de ogen, zonder te praten.
- Focus op het volledig aanwezig zijn. Merk gedachten of gevoelens op, maar blijf gefocust op je partner.
- Het kan helpen om op je op één oog te richten. Er wordt gezegd dat het linker ook dan het beste is, dat je daarmee makkelijker op emotioneel gebied komt.
- Neem na afloop een paar minuten om te bespreken hoe het voelde. Voelde je je meer verbonden? Was het in het begin ongemakkelijk? Welke emoties of gedachten kwamen naar boven? Het bespreken van deze gevoelens kan de ervaring verdiepen.
Waarom het werkt:
De ander in de ogen kijken en jezelf in de ogen laten kijken creëert een diep gevoel van verbinding omdat het vraagt om kwetsbaarheid. Niet voor niets is dit niet gebruikelijk in alledaagse situaties met collega’s of in de supermerkt. Daarnaast zorgt de stilte, het afzien van praten, ervoor dat je je puur kunt richten op de aanwezigheid bij je partner, wat helpt om vertrouwen en emotionele intimiteit op te bouwen.
Communiceren met Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid is een van voorwaarden voor intimiteit, maar het kan eng zijn om je open te stellen. Zelfs, of soms zelfs juist voor iemand van wie je houdt. Veel stellen hebben moeite met het echt uiten van hun gevoelens, angsten of verlangens, juist omdat het kwetsbaar voelt. Je hechtingssyteem laat je dingen denken als:”Als ik dit van mezelf laat zien, vind de ander mij dan nog steeds aantrekkelijk?“. Het is belangrijk om kwetsbaarheid te delen, juist om te zorgen dat je samen juist een groter vertrouwen en grotere voedingsbodem bouwt. Dat je zenuwstelsel en de alarmcentrale in je hersenen langzaam leren dat de ander er echt voor je is, ook al laat je hele kwetsbare kanten zien.
In de volgende twee oefeningen werk je aan het openlijk delen van gevoelens, het opbouwen van emotioneel vertrouwen, en het echt ‘horen’ van je partner.
Oefening 2: Dankbaarheid Delen
Dankbaarheid is een krachtig tool in je relatie. Als je tijd neemt om de positieve dingen die je partner doet te erkennen en waarderen, verleggen we de focus van wat er misgaat naar wat er goed gaat. Voor hersens die een biologische afwijking hebben naar wat er niet goed gaat is het belangrijk om regelmatig die focus te verleggen.
Hoe je het doet:
- Plan wekelijks een moment waarop je samen gaat zitten, zonder afleidingen.
- Neem om de beurt drie dingen door waar je oprecht dankbaar voor bent in je partner. Dit kunnen grote of kleine dingen zijn—van hoe ze een moeilijke situatie hebben aangepakt tot het waarderen van hun glimlach.
- Bespreek na afloop hoe het voelde om deze dingen te horen en te delen.
- Deel hardop, of reflecteer voor jezelf op hoe het horen van deze dingen je stemming en verbinding beïnvloedt. Is er iets dat je je realiseert?
- Als je deze oefening kleiner wilt maken, dan kan dat heel makkelijk. Denk af en toe gedurende je dag aan wat je leuk vind aan je partner en laat hem/haar dit weten via een appje of een spraakbericht. “Hey, dankjewel dat ik vanochtend mocht uitslapen. Ik vind dat zo fijn aan jou dat je zo goed bent in invoelen hoe het met me is, zonder dat ik dat altijd precies hoef te laten weten”.
Waarom het werkt:
Dankbaarheid uiten herinnert je aan de sterke punten en positieve kwaliteiten van je partner. Het versterkt jullie band en helpt om elkaar door een lens van waardering te zien, in plaats van kritiek of frustratie.
Oefening 3: De Love Map Check-in
Weet je goed wat er op dit moment in de binnenwereld van je partner omgaat? Kun je elkaar elke dag opnieuw ontmoeten, ervan uitgaan dat er tussen gisteren en vandaag iets veranderd is aan je lief? I en dat geldt ook voor de gedachten, gevoelens en doelen van mensen. Deze oefening helpt je om regelmatig “in te checken” bij de gedachten, dromen en uitdagingen van je partner, en zo de emotionele intimiteit sterk te houden.
Hoe je het doet:
- Zet een timer van 5 minuten.
- Eerst heeft één de beurt. Die deelt wat hem/haar op dit moment bezighoudt.
- De ander luistert actief, creeërt bedding voor wat er gedeeld wordt. Je komt niet met advies en onderbreekt niet.
- Je sluit af met een ‘dankjewel’ van beide kanten.
- Wissel van beurt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat beide partners de kans krijgen om te spreken. In de praktijk van alledag is er wellicht één die meer praat dan de ander. Tijdens deze oefening geeft het niet als de één in de 5 minuten meer woorden gebruikt dan de ander. Dan is dat de manier waarop diegene zijn/haar tijd gebruikt en zorg je als luisteraar nog steeds voor bedding.
Waarom het werkt:
Deze oefening houdt je op de hoogte van elkaars emotionele landschappen. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat je weet wat je partner denkt of voelt, maar regelmatig de tijd nemen om deze vragen te stellen kan nieuwe inzichten opleveren en je verbinding verdiepen. Ter reflectie kun je voor jezelf eens nagaan: “Waren er verrassingen? Hoe voelde het om echt te luisteren zonder iets op te lossen of te veranderen?”. Kijk ook eens hoe deze oefening je communicatie in de loop van de tijd verbetert.
Fysieke Intimiteit en Verbinding
Fysiek contact is een cruciaal aspect van intimiteit. Maar fysiek contact is meer dan alleen maar seks. Liefdevolle aanraking laat oxytocine vrijkomen, het “knuffelhormoon”, dat een belangrijke rol speelt bij het gevoel van verbonden zijn met iemand. Zelfs eenvoudige, bewuste aanrakingen kunnen een krachtige emotionele band creëren. De volgende twee oefeningen zijn hierop gebaseerd.
Oefening 4: Ademhaling Synchroniseren
Ademhalingsoefeningen zijn een eenvoudige maar effectieve manier om fysiek en energetisch te verbinden. Wanneer je je ademhaling synchroniseert met die van je partner, kan dat een gevoel van intieme verbinding creëren.
Hoe je het doet:
- Ga samen zitten of liggen in een comfortabele positie, hand in hand of met je benen tegen elkaar.
- Sluit je ogen en begin langzaam en diep te ademen.
- Probeer je ademhaling te synchroniseren door samen in te ademen en uit te ademen. Je hoeft het niet te forceren—laat het gewoon op natuurlijke wijze gebeuren.
- Blijf een paar minuten in dit verbonden ademhalingsritme.
- Bespreek na afloop hoe je je voelde tijdens de oefening. Heb je een verschuiving in je energie of stemming opgemerkt? Hoe heeft de simpele handeling van samen ademhalen je gevoel van verbondenheid beïnvloed?
Waarom het werkt:
Wanneer je synchroon ademt met je partner, stem je je fysieke energieën op elkaar af, wat een gevoel van harmonie en eenheid creëert. Het is een kalmerende oefening die helpt om spanning los te laten en een rustige, intieme verbinding te bevorderen.
Oefening 5: De 6-Seconden Kus
Kussen is een van de eenvoudigste manieren om fysiek opnieuw verbinding te maken. Maar in langdurige relaties kan het gemakkelijk gebeuren dat kussen verandert in een snelle, routineuze kus op de mond of wang. Door de tijd van je kus te verlengen, in deze oefening zelfs tot 6 seconden, kun je er een betekenisvoller moment van connectie van maken.
Hoe je het doet:
- Kies samen een moment op de dag voor jullie 6-seconden-kus. ‘s Morgens bij het afscheid? ‘s middags bij het thuiskomen? Of voor het slapen gaan? Zes seconden is lang genoeg om intimiteit te creëren, maar kort genoeg om in je dagelijkse routine te passen.
- Focus op het aanwezig zijn tijdens de kus. Het gaat niet om de lengte van de tijd, maar om de kwaliteit van je aandacht voor elkaar. Richt je op je zintuigen en het gevoel in je lijf; warmte, sensaties op je huid, geur.
Waarom het werkt:
Daar hebben we het weer; Oxytocine. Jullie kus doet dit hormoon vrijkomen en creëert het gevoel van verbonden zijn. Probeer het eens, de langere kus en maak er een bewust moment van om voor elkaar te kiezen in plaats van je te laten afleiden door de rest van het leven. Reflecteer samen, bijvoorbeeld na een week, op hoe dit je gevoel van verbondenheid heeft beïnvloed. Had de langere kus een effect gedurende de rest van je dag/week? Voelde je je gedurende de dag meer fysiek intiem of liefdevol?
Intimiteit opbouwen kost tijd en aandacht.
Uiteindelijk draait het opbouwen en behouden van verbinding en intimiteit in je relatie niet om grootse gebaren—het gaat om kleine, consistente acties die een voedingsbodem van vertrouwen, verbinding en liefde in stand houden en vergroten in de loop van de tijd. Door deze oefeningen regelmatig te doen, zul je merken hoe de simpele handeling van aanwezig zijn, open communiceren en fysiek contact maken je band kan versterken.
Dus, waarom zou je het niet eens proberen? Kies een of twee van deze oefeningen om mee te beginnen en maak er een nieuwe gewoonte van om telkens opnieuw met je partner te verbinden.
Aan de andere kant: Mochten jullie op dit moment in zwaarder weer zitten, figuurlijk gesproken, dan zijn deze oefeningen misschien niet de oplossing. Dan kunnen een aantal sessies op basis van EFT Relatietherapie jullie helpen om weer meer vertrouwen en veiligheid in het uitspreken van lastige zaken te krijgen. Als je het formulier hieronder invult kun je met 33% korting kennismaken. Als je eerst meer wilt lezen over mijn aanbod voor stellen, klik dan hier.
Maak hieronder je eigen kennismakingsafspraak. Vul code 33%KORTING in voor 33% korting.
De afspraak wordt standaard gemaakt voor de locatie: Jan Olphert Vaillantlaan 121 in Amsterdam.
Wil je liever online of langskomen op één van de andere locaties laat het dan weten.
(korting geldt uiteraard alleen als het echt je eerste kennismaking is)
0 Reacties