plaatje
Home » Blog » Stress in je lichaam » Adembenemend!

Adembenemend!

door | 24 nov, 2018 | Stress in je lichaam

Als je de adem benomen wordt…

Afgelopen week ging ik ‘s ochtends vroeg naar de kapper. Ik had mijn zoontje weggebracht naar school, fietste door de straffe oostenwind richting mijn bestemming. Merkte al dat ik mijn schouders omhoogtrok. Merkte dat de kou ook de regelmaat van mijn ademhaling beïnvloedde.

In de kou

De kapper ging pas een kwartiertje later open, dus ik stond daar… in de oostenwind… af te koelen. Toen ging ik bewust ademhalen, net iets voller dan wat ik automatisch zou doen. Dat hielp om ontspannen te blijven.

Bij de kapper was het lekker warm… En dan komt er op een gegeven moment dat ze zo’n scheermesje pakt om de haartjes in mijn nek te scheren.

Mijn adem stokt.

En dan kan ik dus niet meer ademhalen. Altijd. Ik kan wel bedenken dat het scheermesje niet mijn nek zal doorsnijden. Ze heeft me zelf wel eens laten zien dat dat niet kan?.

En toch… het is sterker dan mezelf. Mijn adem stokt even, in mijn keel. Tot het moment dat ik het doorheb en weer bewust adem haal. Zo sterk kan zo’n reflex zijn.

Ademhalen uitgelegd.

Ademhalen is onderdeel van twee systemen in je lijf. het hoort bij je autonome zenuwstelsel, wat alle automatische processen regelt. Én je kunt je ademhaling bewust sturen.

Dus, in dit geval, kom ik door mijn onbewuste angst in een automatische reactie. Dat wordt aangestuurd vanuit de automtische processen. Er zijn daar maar een paar opties: Vechten Vluchten of Bevriezen (niet meer ademhalen lijkt mij typisch bij Bevriezen horen?) Iets later kan ik, door er wat bewustzijn bij te brengen, besluiten om rustig te gaan ademhalen en mezelf te ontspannen. Superhandig.

Nog een leuk weetje:

Met het inademen stijgt je hartslagfrequentie iets (associatie: stress, spanning, klaar voor actie).
Met je uitademing daalt je hartslagfrequentie iets (associatie: ontspanning, rust, pauze).

Zelf ontspannen?

Als je dus gespannen bent, kun je een paar uitademingen gebruiken om te ontspannen. Dat doe je als volgt:

Adem in in 5 tellen. hou 4 tellen pauze en adem uit in 7 tellen. Adem in door je neus, adem uit door je mond, alsof je je leesbril (duikbril/spiegel, etc) bewasemd. Daarmee stimuleer je een zenuw die de ontspanning beïnvloed. (Je Nervus Vagus)

Doe dit een keer of 5 ademhalingen. Wacht een paar minuten. Merk het effect op.

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Ellen Weers

    Dank je Niels, zo goed om je bewust te zijn van het effect van ademen..

    En interessant, je blog!

    Groet Ellen

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin