plaatje

Codependentie in je liefdesrelaties: Wat betekent het en hoe kun je het aanpakken?

Codependentie, oftewel medeafhankelijkheid, noem je wanneer één partner de eigen behoeften en identiteit ondergeschikt maakt aan die van de ander. Dit zorgt vaak voor een ongezonde dynamiek waarin één persoon voortdurend zorgt, helpt of controleert, terwijl de ander passief blijft. Codependentie kan voorkomen uit een diepgewortelde angst voor afwijzing of verlaten worden. De relatie kan hierdoor in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid en oververantwoordelijkheid terechtkomen.

Vanuit een hechtingsperspectief kan codependentie gezien worden als een hechtingsreactie. Het is dan een manier waarop iemand probeert om eigen emotionele veiligheid te creëren, vaak ten koste van het eigen welzijn. Deze reactie is meestal ontstaan in de kindertijd. Destijds werden emotionele behoeften bijvoorbeeld niet consistent vervuld. Dit resulteerde vervolgens in overmatig zorgen voor anderen om zo goedkeuring of bevestiging te krijgen.

Veelgebruikte interventies voor codependentie zijn gericht op het herstellen van gezonde grenzen, zelfzorg, zelfcompassie en emotionele autonomie. In therapieën zoals EFT (Emotionally Focused Therapy) of Voice Dialogue leer je je eigen behoeften te herkennen en aan te geven zonder je partner te verliezen, waardoor de relatie weer in balans kan komen.

Wil je meer weten over hoe je codependency kunt doorbreken en werken aan een gezonde relatie? Lees verder bij mijn blogs over grenzen of zelfcompassie of neem contact op via het contactformulier of boek een sessie in via de website.